Morillo Energy Rent posa rumb a Llatinoamèrica
L’empresa de Rubí dedicada a llogar solucions energètiques temporals obre seu a Xile per expandir-se a aquell continent
Entre el 2019 i el 2024 han invertit quinze milions d’euros en maquinària i nova tecnologia altament innovadora
Morillo Energy Rent, proveïdor de solucions energètiques personalitzades, immediates i temporals, fa un pas endavant en la seva estratègia d’expansió i obre la seva primera delegació a Xile. Aquesta aposta s’emmarca en els seus plans de creixement després d’haver-se desplegat arreu de l’Estat i ocupar el 25% de la quota de mercat estatal.
La companyia, amb seu a Rubí, després de dos anys de prospecció internacional i animats pels bons ritmes de creixement del negoci local van decidir continuar agafant dimensió a Llatinoamèrica, especialment a països com Xile, on la demanda energètica està impulsada per la mineria del coure i el liti. “Hi ha una gran necessitat d’energia en zones mineres i nosaltres podem aportar solucions eficients i sostenibles”, afirma Rosa Morillo, presidenta de la companyia. Tot i això, assegura que l’expansió es durà a terme sense presses, consolidant primer la seva presència abans de fer nous passos en el continent. “Xile només és la primera de les ubicacions a les quals aspirem a tenir presència a aquell continent; estem disposats a fer una gran aposta per aquell mercat”, diu Morillo.
Morillo Energy Rent que ofereix un servei integral en grups electrògens, sistemes d’emmagatzematge d’energia (bateries), torres d’il·luminació, entre d’altres, compta actualment amb onze delegacions repartides arreu de l’Estat espanyol i ocupa un centenar de persones. “Som una empresa de serveis, ens adaptem a cada client i a cada projecte per oferir solucions a mida i alhora estem molt a prop dels fabricants per ajudar-los a dissenyar la maquinaria que respon al que demana el mercat”, explica Rosa Morillo.
Justament aquest model de negoci basat en lloguer de maquinària de manera urgent obliga la companyia a invertir anualment al voltant de tres milions d’euros per tenir un parc actualitzat i alhora poder estar a prop del territori quan requereix un servei temporal energètic. L’empresa que va tancar el 2024 amb una facturació de 27 milions d’euros, un 8% més que l’any anterior, ha aconseguit incorporar equips més moderns i eficients, reduint les emissions de CO2.
Entre les adquisicions més recents destaquen grups electrògens híbrids que combinen dièsel amb bateries de liti, així com sistemes d’emmagatzematge energètic que permeten una optimització més gran dels recursos. “Les normatives i els clients exigeixen cada cop més solucions amb menys emissions i nosaltres hem fet un esforç econòmic per estar al capdavant d’aquesta transformació”, destaca la presidenta. Aquest enfocament en la innovació tecnològica també ha reforçat la seva competitivitat en sectors com l’industrial, el d’esdeveniments i el sanitari, en què la demanda de solucions netes i eficients està en creixement constant.
De fet, l’empresa de Rubí, creada fa 70 anys, té en el seu historial haver donat el servei energètic per a la gravació de nombrosos espots publicitaris, pel·lícules de totes les èpoques, festivals de música com el Primavera Sound o d’altres com el darrer Eurovision Junior que es va celebrar a Madrid.
Morillo Energy Rent va néixer fa setanta anys de l’esperit emprenedor del seu fundador, el pare de Rosa Morillo, que quan era ben jove als anys cinquanta ja llogava bicicletes amb un amic des del garatge de casa seva. El fundador que era oficial de mecànic a una empresa automobilística va veure una oportunitat en el lloguer de grups electrògens per cobrir els talls de subministrament elèctric a la indústria tèxtil catalana i s’hi va llançar a muntar una empresa. El negoci es va expandir durant les dècades posteriors fins a la mort sobtada del fundador el 1986, any en què la segona generació familiar (Rosa i els seus dos germans) va agafar les regnes de l’empresa familiar. La presidenta de l’empresa explica que la designació de Barcelona com a seu olímpica va ser un punt d’inflexió en el creixement de la companyia que donava servei energètic temporal a la gran majoria d’obres que es van realitzar per fer realitat els Jocs Olímpics de Barcelona 1992. A partir d’aquell impuls la companyia es va anar expandint per tot l’Estat.
No tot ha estat tan plàcid. Una de les pitjors etapes de la companyia va ser quan després de l’esclat de la bombolla immobiliària l’empresa va entrar en concurs de creditors. La impossibilitat d’invertir en nova maquinària durant aquest període va condicionar la seva evolució durant anys, obligant-la a sobreviure amb equips antics mentre intentava mantenir la seva posició en el mercat. Aquesta dificultat va acabar convertint-se en un avantatge competitiu. En haver començat més tard la renovació del seu parc de maquinària, Morillo Energy Rent ha pogut adquirir equips amb la tecnologia més innovadora del sector, adaptats a les últimes normatives europees i amb una eficiència energètica superior. Això li ha permès destacar en un mercat cada vegada més exigent pel que fa a la sostenibilitat i les emissions.
La pandèmia de covid, tot i la incertesa global, va ser una etapa de creixement per a l’empresa. “Vam ser considerats un servei essencial i vam treballar intensament per donar suport als hospitals de campanya i infraestructures temporals”, recorda Morillo. També es van reforçar les inversions en renovació d’infraestructures elèctriques, cosa que va beneficiar el sector.
L’empresa, que ja ha incorporat la tercera generació familiar, ha tingut un paper clau en situacions d’emergència. Recentment, ha col·laborat en la resposta a la dana que va afectar el País Valencià, subministrant 47 generadors a més de 70 poblacions. També ho va fer en l’erupció del volcà de La Palma, i va consolidar així la seva posició com a referent en l’energia d’emergència.