economia
L’IPC escala fins al 3% per l’alça dels carburants i subministraments bàsics
L’oli d’oliva ajuda a contenir la pujada de preus dels aliments al mes de gener
La inflació ha pujat una dècima a Catalunya, fins al 3%, impulsada sobretot pels carburants i subministres bàsics com l’electricitat –l’IVA de la llum ja ha tornat al 21% habitual–, la calefacció i l’aigua. Després de diversos mesos a la baixa, els preus dels aliments i les begudes han repuntat fins al 2,2%, tot i que si ho comparem amb fa un any, baixen un 7% tot i que la reducció temporal de l’IVA per productes bàsics aprovada pel govern central per contenir els preus ja no està en vigor. Un dels aliments que més ha contribuït al control de la cistella de la compra és l’oli d’oliva, que s’ha abaratit un 13% quan fa un any pujava més d’un 40%. Continuen enfilats, però, els preus de la carn de xai (11%) i vedella (8%), el peix (5,5%) la xocolata o el cafè. Després de mesos de descensos, la llet va repuntar al gener un 0,7% gener. Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística recollides per l’ACN, l’IPC encadena quatre mesos de pujades tot i que el subjacent, el que no té en compte els elements més volàtils com son els aliments i els productes energètics, segueix baixant en taxa interanual, al gener una dècima, fins al 2,6%.
Per grups de productes, les rebaixes han fet caure els preus del vestit i el calçat gairebé un 11% respecte al desembre i es mantenen plans si ho comparem amb fa un any, amb un retrocés del 0,1%. És l’única reculada en taxa interanual: destaca l’alça de begudes alcohòliques i tabac (4,5%), restauració i hotels (4,2%), les despeses relacionades amb l’educació (2,8%) i la cultura i oci (2,3%). L’apartat que més va disparar les despeses relacionades amb l’habitatge va ser el de l’electricitat, amb un augment del 14,3% i d’aigua amb un increment del 7%, mentre que els lloguers van incrementar-se un 1,6%. També registra un increment pronunciat el preu de la calefacció, de més del 14%). Els carburants i combustibles s’han encarit un 0,7%, quan a inicis de l’any passat van abaratir-se més d’un 8%.
Per demarcacions, Lleida i Tarragona són les que van registrar un IPC més elevat, amb un 3,2% i un 3,1%. En el cas de les comarques de Ponent, la variació interanual va pujar sis dècimes respecte al desembre i en les del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, dues. Per la seva banda, a Girona, la variació anual es va situar en el 2,6%, dues dècimes més que en el mes anterior, mentre que a la demarcació de Barcelona la taxa es va mantenir en el 3%.
CCOO recorda que el nou repunt dels preus es produeix després de la retirada “total” del paquet de mesures contra la inflació del govern central. Tot i que apunta que el fet que la inflació subjacent es rebaixi una dècima “és símptoma d’estabilitat en els preus i reforça el caràcter transitori d’aquest repunt en la inflació”, considera que cal seguir avançant per garantir que els treballadors recuperin poder adquisitiu. Reclama que la reducció de la jornada laboral aprovada pel Consell de Ministres i ara a l’espera d’obtenir els suports parlamentaris necessaris “sigui una realitat el més aviat possible”, que hi hagi més equilibri entre els sous i uns “excessius” marges empresarials i que s’asseguri “de manera efectiva el dret a l’habitatge”.
La UGT lamenta que Catalunya hagi encetat l’any amb un IPC del 3%, una xifra que no es registrava des de fa més de sis mesos i, com Comissions Obreres, destaca que les dades indiquen “una certa estabilització en els sectors menys volàtils, tot i que el conjunt de l’economia continua sent pressionat per l’encariment de béns i serveis essencials”. Recorda, per exemple, que, de mitjana, el 45% dels salaris de les persones treballadores es destina a cobrir les despeses de l’habitatge. “Aquesta inestabilitat en els preus dels béns i serveis essencials, juntament amb l’escalada descontrolada dels costos de l’habitatge, està sufocant les economies familiars i ampliant les desigualtats socials i econòmiques”, denuncia.