economia
El Govern impulsa un clúster financer català amb 650 empreses
El projecte busca posicionar Barcelona com a referent en innovació i sostenibilitat a l’àmbit financer
El Govern vol crear un clúster que reuneixi el sector dels serveis financers a Catalunya, que compta amb 650 empreses, dona feina a 104.738 treballadors i factura gairebé 48.200 milions d’euros anuals. Aquestes són les principals xifres que ha donat a conèixer aquest dimecres la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, en un acte a la Borsa de Barcelona, on ha presentat el projecte que té per objectiu associar els agents del sector. Romero ha convidat el centenar d’empresaris assistents a l’acte a adherir-se la iniciativa i ha reiterat que el sector públic necessita el privat per “fer un pas gegantí”. “No farem res sols, necessitem conjurar-nos amb vosaltres”, ha dit la consellera. La iniciativa del clúster financer s’emmarca en el pla ‘Catalunya lidera’ aprovat recentment pel Govern per reforçar el posicionament econòmic de Catalunya.
Segons recull el pla, es tracta “d’una iniciativa clau per enfortir el posicionament de Catalunya com a pol d’excel·lència en serveis financers i tecnologies associades.
La voluntat del Govern, segons informa en un comunicat, és que la iniciativa, sota el nom ‘Barcelona Finance Cluster’, arribi a la cinquantena de membres a finals del 2025 i al llindar dels 90 en cinc anys. El projecte pretén reunir empreses dels diferents segments de la cadena de valor dels serveis financers: asseguradores i mútues, banca, sistemes de pagament, centres de recerca i empreses fintech’ –tecnologies financeres– entre altres. De fet, representants de companyies d’aquest tipus han participat en la presentació. La iniciativa estarà vehiculada a l’associació d’entitats Barcelona Centre Finaner Europeu i comptarà amb la col·laboració del Departament d’Economia i Finances.
El model, segons explica el comunicat difós pel Govern, “s’emmiralla” en projectes internacionals com el Finance Montreal, al Canadà; o el Finance Innovation, a França. Segons ha exposat Romero, en el cas francès el clúster ha estat capaç d’aixecar 740 projectes i mobilitzar més de 2.800 milions d’euros. “Quan mirem experiències que han funcionat, per què no hem de pensar que a nosaltres també ens poden funcionar?”, ha reflexionat. La consellera ha destacat que la idea és “connectar” l’ecosistema financer.
Després d’entrevistar prop d’una setantena d’agents del sector i consultar més d’un centenar d’empreses, el Govern ha dissenyat un pla d’acció que gira entorn de set “grans objectius estratègics” –innovació, digitalització i tecnologia; desenvolupament de nous mercats; desenvolupament de finances sostenibles; educació financera i connexió amb la demanda; atracció, fidelització i formació del talent;i visibilitat del sector i atracció d’inversions i millora de l’ecosistema– i 22 accions.
La titular d’Economia del Govern ha defensat el futur clúster com una “iniciativa clau per enfortir el posicionament de Catalunya com a pol d’excel·lència en serveis financers i tecnologies associades”.
Romero també ha destacat que des de l’any 2017 el nombre d’empreses del sector dels serveis financers hagi augmentat en més de 200, sent “especialment notable” en l’àmbit de les empreses financeres ‘fintech’ i les de la tecnologia les ‘insuretech’, que s’han triplicat. Més del 75% del capital aixecat per aquestes companyies ha estat en els últims set anys.
La consellera ha conclòs que l’ecosistema financer actual és “molt divers, potent i en creixement” i ha fet reivindicat l’entesa entre el sector públic i el privat. “Catalunya és un país petit, però és un país amb moltíssimes fortaleses i capacitats”, ha dit.