economia
L’ATA denuncia el “calvari burocràtic” que suposen les noves normatives
L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) denuncia el “calvari burocràtic” i “l’ofec administratiu” que les noves normatives comporten per als professionals, que se senten asfixiats. Segons exposen en un comunicat, el nou registre de viatgers i dades personals, que va entrar en vigor el desembre de l’any passat, ha suposat passar la pilota de la responsabilitat als professionals i incrementar les hores que han de dedicar a demanar una gran llista de dades, algunes de les quals consideren absurdes i de difícil justificació. Són canvis que han vingut de cop, sense que s’hagin parlat i consensuat amb el sector, i les petites i mitjanes empreses tindran grans dificultats per poder-los assumir i tirar endavant el negocis, manté l’ATA. “A més això fomentarà encara més la il·legalitat i també que hi hagi particulars que tot i tenir la llicència turística se saltin les normatives”, afegeix.
El sector exposa que les noves normatives comporten haver de demanar a cada propietari una autorització per donar d’alta el seu allotjament a la policia, amb la feina afegida que això comporta per als gestors. “I just acaba d’entrar en vigor el registre de lloguer d’habitatges d’ús turístic i de temporada i a partir de l’1 de juliol els propietaris hauran de tenir un número de registre”, indiquen. També hi ha restriccions em matèria de publicitat dels lloguers, amb sancions importants; el control horari dels treballadors; l’increment de la taxa turística, entre altres modificacions destacades. Pel que fa a la taxa turística ara han de registrar als clients, cobrar i pagar a l’administració i amb la modificació informar a tots els clients que ja tenen reserves.
“Hem d’assumir cada cop més tràmits burocràtics, amb els problemes que això comporta per als nostres associats, alguns dels quals ens han fet arribar la seva gran preocupació pels entrebancs amb què es troben per poder seguir treballant i tirar endavant les empreses. Nosaltres no hem de fer de policies, ni de funcionaris, sinó que hem de poder fer la nostra feina que és la d’oferir als clients una atenció i servei de qualitat, amb professionalitat i sense tanta pressió”, i argumenta la presidenta de l’ATA, Esther Torrent.
Tota aquesta càrrega, sosté l’ATA, se suma a l’amenaça de les nefastes conseqüències que pot suposar el decret aprovat el novembre del 2023 i que pot suposar que el 2028 desapareguin una gran part dels HUT, amb el gran impacte que això comportarà en l’economia catalana.