Economia

Com diuen les padrines

Amb una única fàbrica i en suspensió de pagaments, els espluguins rebrien molt bé la inversió

S'ho creuran quan s'obri

La caixera de l'Schlecker, Roser Mercader, ho té clar. “Els llocs de treball ens anirien bé, ja que ara la gent marxa” de l'Espluga. Però tot i que la xerrameca és distreta, “millor que fem com les padrines quan citen Sant Tomàs i diuen que fins que no ho toquem...” La cita religiosa o la seva versió popular (allò de “no diguis blat fins que sigui al sac i ben lligat”) resumeix l'estat d'ànim de molts espluguins en vista de les informacions que assenyalen el municipi com a possible ubicació de la fàbrica d'automoció xinesa Chery.

L'Espluga de Francolí té 3.982 habitants, tan sols 349 més que fa vint anys. Els booms econòmics sembla que han passat força de llarg. L'única fàbrica existent, Gemiplast, està en suspensió de pagaments. “Això està ensorrat, els llocs de treball anirien la mar de bé per a la restauració, el comerç i per a la comarca en general”, apunta Xavier Roca, mentre col·loca cadires davant del bar L'Estic. El mercat ambulant reviscola una mica la plaça de l'Església. El paisatge humà el componen, sobretot, dones grans que estiren el carret i homes amb aspecte de jubilats fent-la petar en dues cantonades estratègiques per al pas. Benjamín i Joan són dos d'aquests darrers. “Per un cop haurien de fer alguna cosa que tingués cap i peus a l'Espluga. La majoria de fàbriques que hi ha a Montblanc també van fer l'oferta al poble, però sempre han acabat passant de llarg. Ja no em refio de més anuncis”, diu el Joan. “Ara, estaria molt bé: tenim els terrenys i els accessos ”, hi afegeix el Benjamín. Saben de què parlen. “Els meus fills han hagut de marxar a treballar a fora: a Montblanc, Lleida, Reus... Seria important perquè els nanos preparats es quedessin al poble”, conclou el Joan. El futur també es discuteix al forn de Cal Tullet. Tots els parroquians hi diuen la seva i hi ha força coincidències. “Aniria bé perquè el jovent no marxés. Hi ha molts pisos per vendre i poca feina”.

“700 pisos d'un dia a l'altre”

La majoria són optimistes respecte a les possibilitats locals. “Ens podem permetre doblar la població, hi ha sòl suficient i es podrien fer 700 pisos d'un dia a altre”, assegura el Benjamín. Per contra, Vila-rodona ofereix pocs avantatges, segons els espluguins. “Només tenen accés a l'autopista, però l'Espluga també, a més de tren, el túnel de Lilla...” Pocs tenen en compte Abrera. En Jaume, botiguer de Cal Tendera, n'és un. “Primer cal veure si s'ho queda Catalunya i no ho pren Madrid. I després, crec que Abrera té més possibilitats. Potser és una mica de propaganda electoral dels socialistes. Sempre és bo que hi hagi indústria, suposo, però mentre no ho vegi...” Tal diu la Roser, “no puc opinar gaire. Només ha sortit la notícia. Fa falta la feina. Això és real. Hi ha tres candidatures, guanyarà la més guapa. O la més espavilada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa