Les olives ja no es cullen de terra

Fer ren­di­ble l'agri­cul­tura és cada cop més costós. Cal ser ima­gi­na­tiu per bus­car alter­na­ti­ves que et per­me­tin aug­men­tar la pro­ducció sense fer créixer les des­pe­ses. Un cas pràctic el tro­bem a l'explo­tació Font Rovira, a Pedret i Marzà. Tra­di­ci­o­nal­ment s'han dedi­cat a la vinya i el cereal. I el que van deci­dir és apli­car l'experiència adqui­rida al llarg dels anys i la maquinària de la qual ja dis­po­sa­ven per diver­si­fi­car la pro­ducció. El resul­tat va ser crear una plan­tació superex­ten­siva d'oli­ve­res, seguint el for­mat de plan­tació de la vinya i uti­lit­zant la mateixa maquinària per fer la poda i la reco­llida.

Si en les plan­ta­ci­ons d'oli­ve­res cen­tenàries hi ha uns 50 arbres per hectàrea, i en les inten­si­ves entre 200 i 300, el sis­tema superex­ten­siu per­met plan­tar-hi entre 1.500 i 1.700 arbres. En aquests moments, tenen vuit hectàrees amb aquest sis­tema nou i tres amb l'exten­siu.

Fran­cesc Font, que porta amb el seu pare l'explo­tació, explica que el procés tra­di­ci­o­nal per collir les oli­ves era molt costós, i van deci­dir meca­nit­zar-lo al màxim. Per tant, les oli­ves ja no les cullen de terra. Ho fan amb un trac­tor que uti­lit­zen per a la vinya que, amb la incor­po­ració de peces específiques, el que fa és sac­se­jar l'arbre i con­duir les oli­ves fins a un remolc. En un parell d'hores cullen les oli­ves d'una hectàrea: 8.000 o 10.000 qui­los d'oli­ves (amb el sis­tema tra­di­ci­o­nal podrien estar-hi una set­mana o més). A banda, amb el cul­tiu superex­ten­siu s'acon­se­gueix que la plan­tació al cap d'uns tres anys ja doni entre 5.000 i 6.000 qui­los d'oli­ves per hectàrea –en el cul­tiu tra­di­ci­o­nal no s'arriba a aquesta quan­ti­tat fins al cap d'uns set anys–. L'únic incon­ve­ni­ent, si se'n pot dir així, és que aquesta manera de cul­ti­var només es pot fer amb la vari­e­tat d'oliva arbe­quina (les típiques de picar), quan l'oli s'ela­bora de manera tra­di­ci­o­nal amb l'argu­dell. No obs­tant això, Font asse­gura que el seu pro­ducte es des­tina a l'ela­bo­ració d'oli, el qual es pro­du­eix a la coo­pe­ra­tiva Empordàlia, de la qual són socis.

Unes altres inno­va­ci­ons de les quals dis­posa Font Rovira és d'un trac­tor de plan­tar vinya, pomera i oli­vera que fun­ci­ona amb GPS, que els per­met per una plan­tació per­fecta sense haver de bai­xar del trac­tor i en menys temps. Aquests avenços els han permès, a més, crear una empresa de ser­veis que fa plan­ta­ci­ons i recol·lec­ci­ons per altres pro­pi­e­ta­ris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.