Economia

Decidim.cat crida els alcaldes a implicar-se en les 70 consultes previstes pel 28 de febrer

La plataforma demana que hi participin activament i que cedeixin els locals municipals. Assegura que ja hi ha 101 municipis confirmats per organitzar el referèndum el 25 d'abril

La plataforma Decidim.cat, que agrupa alcaldes i regidors que han signat un manifest que aposta pel dret a decidir, ha fet una crida aquest dijous perquè els electes locals s'impliquin més directament i "participin activament" en les consultes sobre la independència de Catalunya que se celebraran el 28 de febrer i el 25 d'abril, i que cedeixin locals municipals. La segona onada de consultes es farà en 70 municipis l'últim dia de febrer i ja està previst que es faci en més de cent municipis a l'abril, sumant així més consultes que les que es van fer el 13 de desembre. La plataforma ha proposat un model de carta perquè els alcaldes enviïn als ciutadans per incentivar la participació.

En un acte davant del Parlament de Catalunya, Decidim.cat ha anunciat el llistat de municipis que faran la consulta el 28 d'abril. Es tracta de 70 municipis, que representen un total de 282.000 ciutadans amb dret a vot més grans de 16 anys. Entre aquests municipis hi ha tres capitals de comarca, que són el Vendrell –el municipi més gran d'aquesta onada–, Montblanc i la Bisbal d'Empordà. Altres municipis destacats on es faran consultes al febrer són Palafrugell, Palamós, Molins de Rei, Sant Quirze del Vallès, Vilassar de Mar, Sant Andreu de Llavaneres i Caldes de Montbui.

A més dels 70 municipis del 28 de febrer, l'alcalde de Sant Pere de Torelló i portaveu de Decidim.cat, Jordi Fàbrega (EPM), ha explicat que ja estan confirmats 101 municipis més per a la tercera onada, la del 25 d'abril, en què, entre altres poblacions, està prevista la participació de Girona. Així, Fàbrega ha remarcat que la suma de la segona i la tercera onada supera la xifra de 160 municipis del 13 de desembre, un fet que interpreta com un "toc d'atenció" a l'Estat espanyol. "Estarem parlant de més de 350 municipis on s'haurà fet el procés de consultes", ha recordat.

Decidim.cat ha deixat clar que són les comissions organitzadores de cada municipi les responsables de les consultes, però la plataforma d'alcaldes sobiranistes ha volgut fer una crida especial als electes locals perquè s'impliquin en aquestes consultes. "Fem una crida activa a la participació", ha assegurat Fàbrega.

L'alcaldessa de Santpedor i també portaveu de la plataforma, Laura Vilagrà (ERC), creu que cal donar més paper a la figura de l'alcalde en aquest procés, fins ara "una mica desdibuixada". Decidim.cat ha elaborat una carta amb l'objectiu que "l'alcaldia animi i incentivi la participació ciutadana en aquestes consultes". "Serà un element molt positiu que els ciutadans vegin que els alcaldes s'impliquen en el procés", ha afegit. Decidim.cat considera que allà on els càrrecs electes s'han implicat la participació ha estat més elevada.

Aquesta crida a la implicació també l'ha fet l'alcalde de Castellterçol, Manel Vila (CiU), que ha "encoratjat a tots els ajuntaments que en les properes consultes s'impliquin al màxim', també amb cessió de locals i d'infraestructura. "Si els ajuntaments ens hi impliquem garantim tot el procés i hi donem seriositat", ha dit. Vila ha remarcat que en les consultes del 13 de desembre "no hi va haver problemes amb l'advocat de l'Estat", com sí que va passar en la consulta del setembre a Arenys de Munt, quan no es va permetre que l'ajuntament cedís un local per fer la consulta. Al desembre, diversos municipis van cedir locals sense intervenció del govern espanyol. Decidim.cat creu que això està "dins del marc constitucional" i que "no és cap il·legalitat".

A més de la carta, Decidim.cat també ha elaborat un manual de bones pràctiques amb tota una sèrie de recomanacions. Una altra de les novetats de la consulta del 28 de febrer serà la votació electrònica que es farà en un municipi de Catalunya, encara per decidir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.