Els afectats pel cas Santander es concentren cada dissabte davant la seu del banc al centre de Barcelona
Crisi financera
La d'aquest dissabte serà la tercera. Entre 30 i 40 persones es van concentrar el dissabte 28 de febrer davant la seu del banc Santander al passeig de Gràcia de Barcelona. Prop de 80 ho van fer el 7 de març. I per aquest dissabte esperen superar el centenar. L'objectiu: fer visible el problema, protestar i informar sobre el seu cas, que és el de les 42.300 persones que han vist congelats els seus estalvis durant dos anys per part del grup Santander.
A Catalunya hi ha uns 7.000 afectats, que suposen el 16,5% del total, i més de 200 d'aquests s'han organitzat en una plataforma a l'aixopluc de l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Adicae) de Barcelona, i han creat un comitè d'afectats, que formen 11 persones. Aquesta plataforma d'afectats arreu de l'Estat suma 2.000 persones, i el comitè de Madrid té la intenció de copiar la idea dels catalans.
El secretari general d'Adicae a Catalunya, Jofre Farrés, explica que, a més, l'associació d'usuaris està preparant per al proper 28 de març una manifestació a Madrid per protestar pel cas Banif i "per deu anys de fraus a l'estalvi i la inversió", en referència a casos com el de Lehman & Brothers i Afinsa".
Segons Farrés, el problema del cas és que el que ha fet el Santander és legal. "Un altre tema –diu– és si aquesta llei protegeix el banc o el consumidor". Ara bé, dit això, assegura que tenen "indicis suficients per pensar que el banc que presideix Emilio Botín va incitar el rescat massiu dels estalvis" per poder aplicar aquesta llei.
Aplicar la llei
La normativa espanyola preveu una suspensió com aquesta si la quantitat que es demana supera el 10% del capital del fons, com és el cas.
Un 80% dels inversors del fons Banif Inmobiliario F II del Santander, amb 42.300 clients, van coincidir a demanar el reemborsament anticipat dels seus diners per un volum de 2.617 milions d'euros. Atrapat en un exercici impossible, el banc presidit per Emilio Botín va pactar amb la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que retornarà la inversió en 2 anys.
La qüestió és que el gruix d'aquest patrimoni està invertit en immobles que tenen llogats. És a dir, que no disposa de líquid suficient per fer front als diners que reclamen els inversors.
El secretari general d'Adicae detalla que aquest fons, que és el més antic de l'Estat, establia que la inversió es podia retirar a l'octubre i al febrer. El 14% dels participants del fons van sortir-ne l'octubre de l'any passat, "i tot i ser més del 10%, el Santander no va aplicar la llei". Altres ho van voler fer "i els empleats de les sucursals del Santander els deien que s'esperessin, que no era bon moment", diu el secretari d'Adicae.
Taxació extraordinària
Al desembre, sempre segons Farrés, es va produir una taxació extraordinària que va baixar molt els actius del fons. "I ningú ha explicat per què es va fer aquesta taxació que no tocava", recalca Farrés, el qual afegeix que un mes més tard, al gener, "les mateixes sucursals trucaven als clients per dir-los que era el moment de recuperar els diners".
Al gener van sol·licitar el reemborsament dels seus estalvis el 80% dels participants del fons. "És molt estrany que tantes persones decidissin prendre aquesta decisió de cop", diu Farrés.
Per tot això, des d'Adicae reclamen aclarir si hi ha hagut informació privilegiada a l'octubre, com i per què s'han fet les taxacions, per què es recomanava treure els diners al febrer i millorar les condicions de recuperació dels estalvis.
I és que el Santander ha enviat una carta als afectats explicant que aquells que necessitin fer ús dels seus estalvis de manera immediata poden demanar un préstec al banc a condicions de mercat, que l'entitat els hi concedirà.
Esperant una resposta
L'Adicae ha remès ja tres cartes a la CNMV. La primera, per reclamar que no acceptés l'acció del Santander. La segona, per sol·licitar la intervenció del fons. I la tercera, per demanar que contestin la seva segona carta.
L'associació també vol posar-se en contacte amb el grup que presideix Emilio Botín per intentar arribar a acords extrajudicials, i redacta una carta per a la gestora del fons.
I és que, per si no n'hi havia prou, resulta que la gestora del fons és Santander Real State. Per llei, la gestora d'un fons no pot ser-ne la dipositària, però si tenen personalitats jurídiques diferents, sí. En paraules de Farrés: "Feta la llei, feta la trampa". És precisament per això que volen que la CNMV, com preveu la llei, intervingui el fons.
La venda d'actius
Segons el secretari general d'Adicae a Catalunya, aquesta gestora ha començat a vendre actius per obtenir liquiditat per retornar els estalvis als dipositaris del fons. Ja ha venut el primer actiu. "Estava taxat en 33 milions i l'ha venut per 23; amb operacions com aquesta no en treuran prou per retornar tots els diners", assevera Farrés.
Per explicar-ho, protestar i pressionar perquè s'investigui i s'aclareixi tot això, desenes d'afectats es concentraran "aquest i tots els dissabtes que facin falta" a les 12.00 del migdia davant l'oficina del banc Santander, al passeig de Gràcia número 5 de Barcelona.