Economia

Punyalades preelectorals amb el 28F com a arma

ERC i el PSC acusen CiU d'haver-se distanciat de les consultes perquè vénen les eleccions al Parlament. Els convergents ho neguen i es queixen que el referèndum s'estigui ridiculitzant. Socialistes, el PP i C's es rabegen en el descens de participació. ICV diu que la crisi és més important

Campi qui pugui en el posicionament dels partits després de la segona onada de consultes populars sobre la independència. La jornada, els resultats i la participació, i les seves múltiples lectures, han servit aquest dilluns per a la batalla preelectoral, després de les reunions setmanals de les executives.

ERC i el PSC, tot i interpretar el 28-F de manera diferent i fins i tot contradictòria, han trobat un punt per clavar les dents a CiU, de la qual han observat que ahir va estar menys implicada que el 13-D en el procés de referèndums populars.

Els socialistes han optat per la ironia. El viceprimer secretari, Miquel Iceta, ha evitat desqualificar de manera sagnant les consultes, ja que ERC, que per ara encara és el seu soci de govern, s'hi identifica. Per això s'ha centrat en CiU i l'absència dels màxims líders de la federació en els col·legis electorals. "On és Wally?", ha preguntat, segons informa Efe. En aquesta línia, s'ha declarat "perplex" i ha recordat que, per contra, els convergents van mostrar "entusiasme" al desembre. I finalment ha ofert l'explicació: la proximitat de les eleccions al Parlament explica aquest "discret segon terme" en què s'ha mantingut CiU, segons Iceta.

Pel que fa a la participació (un 21,5%) i al resultat (un 92% a favor del sí), ha assegurat que el PSC "respecta" tots els processos organitzats per entitats socials, però ha recordat que en aquest cas està clar que són "consultes organitzades per independentistes i hi participen els que creuen en la independència, com es desprèn del resultat, per la qual cosa no mobilitzen la resta de l'electorat", informa Europa Pressa. "El nostre model no és aquest, sinó aplicar i defensar l'Estatut".

ERC, el gradualisme i la falta d'implicació de CiU
Mentre Iceta ironitzava, el portaveu d'ERC, Ignasi Llorente –aquest dilluns no ha comparegut el secretari general, Joan Ridao, com és habitual–, restava importància al descens en la participació de les consultes. Per Llorente, que ha assumit la posició de la Coordinadora de la Consulta –encapçalada pel crític d'ERC Uriel Bertran–, el que compta és que un 25% del cens convocat fins ara, comptant el 13-S d'Arenys de Munt i les dues onades de referèndums posteriors, ha acudit a votar. Un argument que, per cert, també utilitzava al seu torn Felip Puig, secretari general adjunt de CDC, en la seva compareixença.

Tot i aquesta coincidència, el republicà ha optat per retreure als convergents que no s'han "mullat". I, com feia Iceta, ha afirmat que actualment CiU "només té les eleccions com a prioritat" i que, per tant, "qualsevol cosa que la pugui obligar a mullar-se o posicionar-se, com ara les consultes, intenta eludir-la".

La conclusió d'ERC sobre el 28-F, informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN), és que l'evolució de les consultes és la prova que la via del "gradualisme" que propugnen els republicans és l'adequada per arribar a la independència."S'equivoquen els que creuen que l'autonomisme és l'únic marc de futur possible per a Catalunya i també els que esperen que la independència caurà com una fruita madura, sense esforç".

El PP creu que les consultes han "punxat" i que CiU tria l'estelada
Amb més duresa i sense ni ironia fina, la presidenta del PP català, Alicía Sánchez Camacho, ha assegurat que les consultes d'aquest diumenge van "fracassar" i que impulsar aquests referèndums és "un pas enrere per a Catalunya". Creu que el descens de sis punts en la participació respecte del 13-D és la prova que la majoria dels catalans aposten "per un millor relació amb Espanya".

I pel que fa a CiU, les crítiques el PP també hi dedica crítiques, però en el sentit oposat que el PSC –que principalment se'n riu– i que ERC. Per Sánchez Camacho, el que és greu és que la federació d'Artur Mas faci "el doble joc" i que mentre al Congrés s'ofereix per a un pacte d'Estat contra la crisi, a Catalunya "impulsa consultes sobre la independència". Segons la presidenta del PPC, CiU "ha canviat la senyera per l'estelada" i actua "en clau de campanya, sense un full de ruta definit".

CDC nega que no s'hi hagi implicat
Al carrer Còrsega, Felip Puig contestava a tots els atacs: les crítiques a les consultes i al seu partit. Sobre la participació, considerada baixa, s'ha referit també a "la quarta part de la població" –el 25% del cens convocat en les primeres onades de consultes–, i ha reptat els crítics amb el resultat a esmentar quina altra "causa civil" mobilitza tanta gent. Per Puig, alguns sectors van intentar "criminalitzar" les consultes inicialment i ara intenten "ridiculitzar-les", i això significa que tenen "por" d'aquesta iniciativa "admirable".

També ha negat que CiU hagi estat "tèbia" aquest 28-F, informa Efe. Tot i que el 13-D es van deixar veure als col·legis electorals el portaveu parlamentari, Oriol Pujol, i ell mateix, el fet que ahir els focus estiguessin sobre els diputats Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Cuminal, figures menys destacades, no vol dir cap canvi de posició, ha advertit Puig.

El secretari general adjunt de CDC ha arribat detallar la seva agenda d'aquest diumenge per demostrar que "estava molt ajustada", ja que havia de participar en l'ofrena del Dia d'Andalusia a Pallejà i, després, al mateix poble, havia d'assistir a un acte polític amb el qual s'havia compromès feia "dos o tres mesos". I, tot i així, encara va passar "discretament" per "un parell de municipis on es feia la consulta".

ICV creu que la crisi passa al davant
Finalment, els ecosocialistes tenen la seva pròpia visió del que va passar aquest diumenge als col·legis electorals dels referèndums populars. Segons la portaveu parlamentària, Dolors Camats, les consultes sobre la independència han passat a un "segon terme" a causa de la crisi econòmica. "Tot fa pensar que en un moment de crisi econòmica greu, de situació de dificultats de moltes famílies i alguns territoris i amb els esforços de la classe política, els empreses i la població a buscar solucions davant la crisi, un tema com aquest passa a un segon terme i a no ser tan rellevant".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les últimes pluges salvaran la meitat de la collita de cereal a la Catalunya Central

SANT MARTÍ DE TOUS/ GAIÀ
economia

Xoc Sabadell-BBVA a la CNMV i pel 50,01%

madrid
SOCIETAT

CCOO critica l’acord laboral signat per a la Copa Amèrica

BARCELONA
ECONOMIA

El Port de Barcelona i el de Xangai col·laboraran en innovació i descarbonització

TÀRREGA
Economia

El Sabadell insta el BBVA a dir quins accionistes donen suport a l’OPA

barcelona
amèrica del sud

L’Argentina es paralitza en la segona vaga general contra Milei

barcelona
Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?