Economia

Llena no preveu portar el debat sobre la pagesia al Parlament abans del febrer del 2010

El conseller d'Agricultura presenta l'Observatori Agroalimentari de Preus com un instrument de transparència davant el creixent malestar del sector a causa dels preus. Insta Unió de Pagesos a restablir les relacions amb el departament

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, no preveu que el Parlament pugui celebrar un ple monogràfic sobre la situació del món de la pagesia abans del febrer de l'any 2010, alhora que ha demanat al sindicat Unió de Pagesos que reconsideri la seva decisió de trencar la comunicació amb el departament. Llena ha adduït que cal una recollida de dades amb la participació dels agents del sector per poder obtenir conclusions fiables en un debat parlamentari i ha defensat la necessitat de "compactar" el sector agroalimentari per afrontar els efectes de la crisi.

El titular d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural ha presentat aquest dimarts al govern l'Observatori Agroalimentari de Preus de Catalunya, el primer que es fa a nivell autonòmic, per aportar transparència davant la creixent onada de malestar en el sector a causa del diferencial de preus en origen en relació amb el que paguen els consumidors. En la seva compareixença després de la reunió del consell executiu d'aquest dimarts, Joaquim Llena ha desestimat mesures com una "impossible" llei de marges comercials o de regulació de preus per establir un preu mínim d'origen, i també el "doble etiquetatge", derogat a França "27 dies després" d'haver estat implantat.

Llena ha desestimat la possibilitat que el Parlament català pugui celebrar una sessió monogràfica sobre el sector agroalimentari com la que va reclamar la cambra després del debat de política general. Després de dir que "ja s'hi està treballant", el conseller creu necessària una recollida de dades prèvies i escoltar els diversos interlocutors del sector perquè el debat pugui aportar propostes de resolució positives i ha avançat una data que no serà més aviat del febrer del 2010.

El conseller Llena, que considera que el sector agroalimentari és "molt potent a Catalunya", ha situat les causes de l'actual malestar en els efectes de la crisi econòmica. No obstant, ha volgut donar un missatge d'optimisme en assenyalar, d'una banda, que Catalunya és el "primer clúster agroalimentari" de la Unió Europea i que aquest és precisament l'únic sector que, malgrat la crisi, veu incrementada la demanda cada dia. D'altra banda, Llena considera que el seu departament està adoptant mesures de suport als productors en l'àmbit financer (ajuts) i assistencial (assegurances).

Crida a Unió de Pagesos
Joaquim Llena ha fet una crida a Unió de Pagesos per restablir les relacions amb el departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, perquè "en moments de dificultats és important compactar el sector", malgrat que hi pugui haver discrepàncies puntuals. Llena, a més, considera que les causes de l'enfrontament del principal sindicat agrari català amb el seu departament es deuen al contingut de la llei estatal de representativitat agrària, "un àmbit que queda fora de les competències del govern" de la Generalitat.

Unió de Pagesos, per la seva banda, ha llançat una nova crítica aquest dimarts per la inhibició del govern a l'hora de fer efectius ajuts per les pedregades caigudes a les comarques de Ponent aquest estiu, malgrat les ajudes previstes en el decret aprovat per l'Estat a l'agost, ja que no són incompatibles, ha informat avui el sindicat en un comunicat. UP explica que el departament d'Agricultura "falta a la veritat" respecte a les ajudes de l'Estat i nega l'autogovern que l'Estatut d'Autonomia de Catalunya atorga a la Generalitat en ometre la competència exclusiva que té l'executiu català en matèria agrària.

El sindicat recorda que els representants d'UP van assistir la setmana passada a la Taula de Foment i Modernització Agrària i Rural, convocada pel departament d'Agricultura, i, com figurava en l'ordre del dia, el sindicat esperava poder parlar de les ajudes per refer les explotacions afectades per les pedregades. Una vegada exposades les seves propostes, el departament es va negar a obrir un diàleg, segons va denunciar llavors UP. Posteriorment, el director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, va fer públic un comunicat en el qual va acusar UP de fer demagògia i va afirmar que no té sentit que la Generalitat tramiti ajudes de l'Estat si el govern central ja posarà en marxa unes indemnitzacions de la seva banda.

UP ha contestat a aquestes afirmacions assenyalant que "lamenta que el director general del departament d'Agricultura, que forma part de la quota d'ERC d'aquest departament, negui l'autogovern que l'Estatut d'Autonomia de Catalunya atorga a la Generalitat en ometre la competència exclusiva que té l'Executiu català en matèria agrària". El sindicat denuncia que el departament obvia que l'actuació i les ajudes que pugui establir la Generalitat no estan supeditades a les que marca el reial decret llei del consell de ministres extraordinari sobre mesures per les pedregades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

La Generalitat executa un 87% de les inversions pressupostades

barcelona
ECONOMIA

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera vol una planta per compostar les restes vegetals de la pagesia

Palafolls

L’impacte dels líders empresarials en la volatilitat de les accions

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
economia

Aprovada la rebaixa temporal de l’IVA del oli del 5% al 0% des de l’1 de juliol

madrid
Economia

La producció de pera caurà un 33% respecte el 2023

Lleida
Toni Bramon
President del Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Girona (CATGI)

“La inestabilitat política ha fet disminuir la inversió pública”

Girona
TURISME

Bon pont per a l’hostaleria i inici oficiós de l’estiu

girona
ECONOMIA

Els hotels catalans superen els dos milions de persones allotjades al maig

Barcelona
unió europea

Brussel·les acusa Apple d’incomplir la llei europea de competència amb l’App Store

barcelona