Economia

La morositat es dobla en tan sols un any i arriba a l'1,46%

La crisi econòmica que pateix l’Estat espanyol es comença a notar més enllà de la presentació d’expedients de regulació d’ocupació o de concursos de creditors. La morositat, fruit directe de la falta de capacitat econòmica, va a l’alça a l’Estat, tal com demostren les dades del Banc d’Espanya.

Segons l’entitat, al mes de maig la morositat dels crèdits concedits per bancs, caixes i cooperatives a empreses i particulars es va situar en l’1,465% del total de préstecs concedits, el doble que el mateix mes de l’any passat, quan es va situar en el 0,7%. La xifra és la més alta des del novembre del 1999, quan es va situar en l’1,52%. El volum dels crèdits concedits sumava al maig 1,81 bilions d’euros, dels quals 27.763 milions (l’1,53% del total) eren de pagament dubtós, és a dir, que hi ha força possibilitats que no siguin tornats.

En termes absoluts, les caixes són les que més pateixen la morositat, ja que el percentatge que registren és lleugerament superior al de la mitjana i se situa en el l’1,468%. Per contra, els bancs concentren només un1,23% dels crèdits dubtosos.

Continuarà pujant
El constant increment del cost de la vida, unit a l’alça dels tipus d’interès, especialment de l’Euribor, farà que la morositat de les famílies espanyoles continuï pujant. En tot cas, les entitats financeres creuen que no s’arribarà als nivells dels anys 90, quan la taxa es va situar per sobre del 8%. De fet, el president de la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis, Juan Ramón Quintás, va explicar que la morositat se situarà en el 2,3% a finals d’aquest any i que el desembre del 2009 podria arribar al 4% del total de préstecs.

Al maig la morositat va sumar el dotzè mes consecutiu de pujades. El febrer d’aquest any va ser el primer des de l’abril del 2003 en què l’indicador va superar l’1%, i des de llavors no ha deixat de guanyar posicions. Només durant els cinc primers mesos d’aquest any la morositat ja ha augmentat 0,5 punts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.