Economia

Brussel·les preveu una frenada en sec del PIB espanyol en un any

’economia de l’Estat passarà d’avançar un 3,8% el 2007 a un 2,3% el 2009, gairebé al mateix nivell que el conjunt de la zona euro

Una caiguda en picat del PIB, que passarà del 3,8% d’aquest any al 3% l’any vinent i culminarà en un anèmic 2,3% el 2009. Aquesta és l’ominosa previsió econòmica per a Espanya que va fer pública ahir la Comissió Europea, que es basa per a les seves projeccions en la pèrdua de ritme del consum privat i en la ja constatada contracció del mercat de l’habitatge.

Encara que per a aquest any eleva una dècima la previsió anterior, la Comissió esmena la plana al govern espanyol, que per al 2008 pronostica un PIB del 3,3%. L’executiu europeu argumenta la seva dada i la corresponent al 2009 –que quedarà un parell de dècimes per sota de la prevista per al conjunt de la zona euro, afectada per les turbulències dels últims mesos– constatant que s’estan diluint els factors que han fet fàcil l’accés al crèdit a Espanya, on també perd força l’efecte riquesa associat a la vivenda.

El ciutadà mitjà patirà
El consum, doncs, començarà a donar senyals de l’enduriment de les condicions del crèdit, a causa dels recels que ha despertat la crisi de liquiditat de les entitats d’aquest estiu. Pel que fa a la inversió, la que es destinarà a béns d’equip compensarà, a parer de Brussel·les, l’espectacular frenada que es registrarà en la construcció residencial. Aquest ajustament tindrà un impacte en la creació d’ocupació, fins al punt que els experts econòmics europeus creuen que la taxa d’atur espanyola pujarà un punt i passarà del 8,1% amb què tancarà aquest any fins al 9,1% de cara a l’exercici 2009.

“Les llars espanyoles –destaca la Comissió– presenten una exposició màxima a les turbulències financeres” pel seu alt grau d’endeutament, realitzat gairebé exclusivament a un tipus d’interès variable que ha estat afectat per les últimes pujades de tipus.

Les exportacions tampoc ajudaran a salvar la papereta, ja que creixeran un 4,5%, per sota de l’avanç de les importacions, que ho faran al voltant d’un 6,5%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Projecte pioner per fer paviment de parcs infantils amb taps reciclats

PALAFRUGELL
ENOGASTRONOMIA

El castell d’Olèrdola reuneix els cellers que fan vi ancestral

Barcelona
economia

Els accionistes del BBVA aproven ampliar capital per l’opa al Sabadell

barcelona
economia

El Sabadell demana més concreció a l’oferta de compra del BBVA

barcelona

Pronovias redueix l’ERO a 64 persones i evita la vaga

Barcelona
economia

El TJUE avala la macrodemanda contra cent bancs per les clàusules sòl

barcelona
economia

L’Ajuntament comprarà un edifici al Raval per destinar 8 pisos al lloguer social

Barcelona
economia

El CTESC alerta que l’habitatge és el “principal problema social” i exigeixen accions “imaginatives”

barcelona
economia

Lleida-Alguaire estrena un node 5G per millorar la cobertura i la connectivitat de les empreses

Alguaire