Un imperi energètic
Operació Repsol
L'empresa Lukoil és la petroliera privada més gran de Rússia i la segona del món quant a les reserves comprovades de cru i de gas, rere la nord-americana ExxonMobil. Lukoil extreu un 2,3% del petroli mundial, sobretot a la Sibèria Occidental i també al Kazakhstan, Egipte, l'Azerbaidjan, l'Aràbia Saudita, Veneçuela, Colòmbia, l'Iraq i l'Uzbekistan, entre altres països.
A Rússia, Lukoil, que controla un 18,6% de l'extracció de petroli del país, és l'empresa del sector que té més ingressos i només és superada, en termes de producció, per l'empresa estatal Rosneft.
Els accionistes més importants de Lukoil són el seu president i principal propietari, Vaguit Alekpérov, que posseeix un 20% de les accions; el vicepresident, Leonid Fedun, que té gairebé un 10% dels actius (d'aquesta manera, els dos directius tenen el control de l'empresa), i la nord-americana ConocoPhillips, amb el 20% de les accions. Segons dades de Lukoil, el 4% de les accions es troben en mans de persones físiques i jurídiques russes i la resta es comercien a la borsa, tant a Rússia com a l'estranger.
La Fiscalia Anticorrupció de l'Estat espanyol sosté en l'escrit d'acusació de l'anomenada Operació Vespa, presentat el 28 d'octubre passat, que el ciutadà georgià Zakhar Kalaixov, detingut i considerat el màxim responsable dels 12 presumptes membres de la màfia russo-georgiana instal·lada a Espanya, és propietari "d'una part significativa de les societats més grans russes del petroli, és a dir, l'empresa Lukoil". La Fiscalia Anticorrupció demana a Kalaixov 12 anys i 2 mesos de presó i una multa que supera els 32 milions d'euros per delictes d'associació il·lícita i blanqueig de diners. La premsa de Moscou, amb tot, desconeix quines són les accions controlades per Kalaixov.
Vaguit Alekpérov va néixer fa 58 anys a l'Azerbaidjan, una república del Caucas de l'aleshores Unió Soviètica molt rica en petroli, i va fer els primers passos en el món del cru com a operador de perforadores al mar Caspi. Al final dels 80 va treballar a la Sibèria Occidental com a director general de Kogalimneftegaz i Mikhaïl Gorbatxov, l'últim líder de l'URSS, el 1990 el va nomenar viceministre d'Indústria de Gas i Petroli.
Natalici en era soviètica
Els orígens de Lukoil també es remunten als temps soviètics, el novembre del 1991, quan un mes abans de la dissolució definitiva de l'URSS es va crear per decret l'empresa estatal LanguepasUraiKogalimneft (que més endavant passaria a dir-se Lukoil). Alekpérov va saber beneficiar-se de les privatitzacions i del buit de poder posteriors a la caiguda de l'URSS i es va convertir en el president de la petroliera Lukoil. Segons la revista Forbes, actualment és el 56è home més ric del món i el 8è de Rússia, amb una fortuna de gairebé 10.000 milions d'euros.
A diferència d'altres oligarques que van caure en desgràcia durant els primers anys de presidència de Vladímir Putin, com l'expropietari de la petroliera Iukos, Mikhaïl Khodorkovski, que compleix una pena de 8 anys de presó a Sibèria per frau fiscal i evasió d'impostos, Alekpérov va saber mantenir una bona relació amb el Kremlin quan va veure que també podia ser el blanc de la nova política del successor de Borís Ieltsin. Aquesta setmana es preveu que Alekpérov formi part de la delegació russa que acompanya el president Dmitri Medviédiev en la seva gira per l'Amèrica Llatina.
El 2007 Lukoil va produir 96,64 tones de petroli, un 1,4% més que l'any anterior, i la producció de gas (sector al qual va accedir el 2005 amb l'explotació d'un jaciment a l'extrem orient rus i després va estendre's cap a l'Uzbekistan i l'Azerbaidjan) va ser de 16.397 milions de metres cúbics.
Lukoil té sis refineries en territori rus i tres més a Ucraïna, Bulgària i Romania, i té gasolineres en 24 països del món. Aquesta empresa petroliera té previst l'1 de desembre tancar un acord (pel qual ha demanat un crèdit de 1.800 milions de dòlars a l'entitat russa Vneixkonombank) amb la companyia italiana ERG per crear una empresa mixta que gestionarà una important refineria de Sicília.