Cal Enric pretén doblar la facturació amb les noves gammes de galetes dietètiques

La nova empresa d'Argelaguer allibera la fàbrica de Castellfollit de la Roca, on es potenciaran les galetes artesanals

Gale­tes Cal Enric va fer un pas enda­vant fa mig any amb la posada en marxa de la nova fàbrica que té al polígon indus­trial d'Arge­la­guer, Giro­fi­bra. En aquesta fac­to­ria va con­cen­trar la pro­ducció de les noves línies de gale­tes sense sucre, de fibra, de cere­als i energètiques, és a dir, de les més inno­va­do­res. A part que amb aquesta estratègia pretén doblar la fac­tu­ració del 2008 –ara, l'estan posant a ple ren­di­ment–, el tras­llat d'aquesta pro­ducció ha alli­be­rat la fac­to­ria d'on va néixer l'empresa, a Cas­tell­fo­llit de la Roca, la qual cosa deixa via lliure perquè hi pugui reforçar i incre­men­tar la pro­ducció de gale­tes de tipus arte­sa­nal, la majo­ria amb fórmu­les ori­gi­nals encara del fun­da­dor.

El lla­cet de full

Cal Enric va ser la pri­mera empresa de l'Estat que va ven­dre el lla­cet de full de manera indus­trial. Això va ser a la dècada dels 60 del segle pas­sat. Cal Enric, però, fa gale­tes des de 1934, i des d'aquell any fins als 60, en què es va començar a meca­nit­zar, la pro­ducció era total­ment arte­sa­nal: la fabri­cació era a mà i amb forn de lle­nya.

El negoci el va ini­ciar l'avi Enric. Va començar fent car­qui­nyo­lis i sobre­tot es va dis­tin­gir per la pasta de full. Feia, però, una mica de tot dins del ram de l'ali­men­tació. Així, tor­rava cafè i fruita seca, feia mel­me­la­des i pa, i també es dedi­cava a la pas­tis­se­ria. Als anys 60 i abans de la meca­nit­zació de Cal Enric, Sal­va­dor Gus­si­nyer i el seu germà gran es van dedi­car a ven­dre pas­tes de manera ambu­lant per totes les comar­ques giro­ni­nes.

La dècada següent, la dels setanta, és la que marca la veri­ta­ble expansió de l'empresa Cal Enric. I és que el mer­cat de les gale­tes de Cal Enric es con­so­lida al país i arreu de l'Estat espa­nyol, cosa que li per­met, a la dècada dels 80, expan­dir-se cap a Por­tu­gal i l'Estat francès.

Actu­al­ment és una empresa que exporta els seus pro­duc­tes a set estats i que està molt ben situ­ada en el mer­cat del país i de l'Estat espa­nyol.

Gale­tes Cal Enric manté una altra línia per a la comer­ci­a­lit­zació dels seus pro­duc­tes a través d'una xarxa de boti­gues, que té repar­ti­des en diver­sos muni­ci­pis de les comar­ques giro­ni­nes, en les quals també ven pa.

8
són les especialitats del 1934.
Galetes Cal Enric de Castellfollit de la Roca manté un total de vuit especialitats que encara es fan de manera artesanal i, a més, amb la fórmula del fundador, l'avi Enric. Es tracta del llacet de full –probablement és l'especialitat més popular de totes les que fabrica–, les ulleres, els carquinyolis, l'ametllat, els paladars de bescuit, les teules i l'assortit de galetes. A totes aquestes especialitats, des del setembre passat, cal afegir-hi les de la gamma integral, que es fabriquen a Girofibra d'Argelaguer. A part de les galetes de fibra, n'hi ha de cereals, les energètiques i les que no tenen sucre.
75
són els anys que fa que es va crear.
Galetes Cal Enric va néixer de l'avi Enric l'any 1934. Va començar sent una botiga del poble de Castellfollit de la Roca que, tal com recorda ara el seu fill Salvador, servia també d'espai per torrar-hi cafè i fruits secs, fer-hi melmelades, pastes i pa, entre moltes altres coses. A més, era un cafè. El nom de l'empresa també té història. I és que el seu pare, que era antifranquista, com que no li deixaven posar el nom del cafè, Cafè Enric, en català, va decidir crear la marca comercial Cal Enric –no Ca l'Enric, com seria ara normativament–. I li va funcionar. El nom, des d'aleshores, no ha variat.

La novetat de la teula sense sucre

La teula sense sucre és la novetat que acaba de posar al mercat Galetes Cal Enric, tot i que de manera restringida o en període de prova. De moment n'ha enviat mostres. Les proves que ha fet internament, no obstant això, fan pensar a Salvador Gussinyer que la nova galeta tindrà èxit. Aquesta galeta s'ha pogut començar a produir gràcies al trasllat de la línia de dietètica a Argelaguer. Una altra de les novetats amb les quals tot just treballa l'empresa a la fàbrica de Girofibra d'aquest municipi és una galeta destinada al públic infantil. L'aposta més important, però, és la línia de galetes que vol obrir per als consumidors celíacs. Es tractarà, doncs, d'una gamma de galetes sense gluten. Aquests tipus de galetes són un elements més en l'estratègia de Cal Enric per consolidar el seu mercat actual i expandir-se cap a mercats nous. A tot això, hi afegeix un increment de la producció de galetes artesanes, que són les que li han donat nom i l'han situat estratègicament en els mercats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.