Opinió

La vaga general i la competitivitat

L'Estat espanyol està perdent competitivitat amb passes de gegant. En el darrer estudi de competitivitat global publicat pel World Economic Forum, Espanya ha caigut al lloc 42, quan l'any 2009 estava en el lloc 33 i l'any 2008 ocupava el lloc 29. Diversos països ens han avançat, com Xipre, Puerto Rico, Tunísia, Estònia, Kuwait, la República Txeca, Oman... L'estudi assenyala febleses importants de la nostra economia, però la més significativa és la que té a veure amb el mercat de treball. D'un total de 139 països, ocupem en aquesta matèria el lloc 115. Si detallem més el diagnòstic, els aspectes més mal valorats són la legislació sobre contractació i acomiadament (ocupem el lloc 137), la flexibilitat en la determinació de salaris (lloc 124), la rigidesa en l'ocupació (lloc 119), la baixa productivitat dels salaris (lloc 109) i la escassa col·laboració entre empresaris i sindicats (lloc 103).

Els tancaments d'empreses que estem vivint i les xifres d'atur tenen moltes causes, però una de les principals té a veure amb la pèrdua de competitivitat. L'estudi del World Economic Forum esta en línia amb estudis similars i ens avisa que tenim feina a fer si no volem perdre més pistonada. Per tant, hem de posar fil a l'agulla. La vaga general que tindrem properament és la reacció sindical als intents del govern espanyol d'introduir millores en el mercat laboral que, tot i que per alguns són massa tímides, van en línia amb el que ens demanen els organismes internacionals. De fet, el govern de Zapatero les ha aprovat a contracor i perquè l'hi han obligat des d'Europa i l'FMI. Quan hi ha un conflicte, normalment, no és culpa d'una sola de les parts i el fet que ocupem el lloc 103 en la col·laboració entre empresaris i sindicats pot indicar que tots hi han d'ajudar. Caldria un enfocament diferent de les relacions entre govern, patronal i sindicats. És lògic que tinguin objectius diferents, però caldria que en algun tema clau remessin en la mateixa direcció. A més la patronal hauria de revisar si el lideratge que té és el més adient. El paper dels sindicats és fonamental en una economia i si no haguessin fet la seva funció encara tindríem unes relacions laborals com les del segle XIX, amb situacions molt injustes i de desprotecció total. De tota manera, en aquesta ocasió la vaga general potser s'hauria de justificar més i no és clar que ajudi gaire. Si tenim un problema de competitivitat, això ens afecta a tots i s'han de prendre mesures. Si les que ha pres el govern no són les millors, que diguin quines caldria prendre. El que és clar és que sense canvis no millorarem. Quan hàgim superat la crisi econòmica que estem patint, serà bo que els diferents agents socials expliquin quina ha estat la seva contribució per sortir-ne.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.