Opinió

La vaga general i la competitivitat

L'Estat espa­nyol està per­dent com­pe­ti­ti­vi­tat amb pas­ses de gegant. En el dar­rer estudi de com­pe­ti­ti­vi­tat glo­bal publi­cat pel World Eco­no­mic Forum, Espa­nya ha cai­gut al lloc 42, quan l'any 2009 estava en el lloc 33 i l'any 2008 ocu­pava el lloc 29. Diver­sos països ens han avançat, com Xipre, Puerto Rico, Tunísia, Estònia, Kuwait, la República Txeca, Oman... L'estudi asse­nyala feble­ses impor­tants de la nos­tra eco­no­mia, però la més sig­ni­fi­ca­tiva és la que té a veure amb el mer­cat de tre­ball. D'un total de 139 països, ocu­pem en aquesta matèria el lloc 115. Si deta­llem més el diagnòstic, els aspec­tes més mal valo­rats són la legis­lació sobre con­trac­tació i aco­mi­a­da­ment (ocu­pem el lloc 137), la fle­xi­bi­li­tat en la deter­mi­nació de sala­ris (lloc 124), la rigi­desa en l'ocu­pació (lloc 119), la baixa pro­duc­ti­vi­tat dels sala­ris (lloc 109) i la escassa col·labo­ració entre empre­sa­ris i sin­di­cats (lloc 103).

Els tan­ca­ments d'empre­ses que estem vivint i les xifres d'atur tenen mol­tes cau­ses, però una de les prin­ci­pals té a veure amb la pèrdua de com­pe­ti­ti­vi­tat. L'estudi del World Eco­no­mic Forum esta en línia amb estu­dis simi­lars i ens avisa que tenim feina a fer si no volem per­dre més pis­to­nada. Per tant, hem de posar fil a l'agu­lla. La vaga gene­ral que tin­drem pro­pe­ra­ment és la reacció sin­di­cal als intents del govern espa­nyol d'intro­duir millo­res en el mer­cat labo­ral que, tot i que per alguns són massa tímides, van en línia amb el que ens dema­nen els orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals. De fet, el govern de Zapa­tero les ha apro­vat a con­tra­cor i perquè l'hi han obli­gat des d'Europa i l'FMI. Quan hi ha un con­flicte, nor­mal­ment, no és culpa d'una sola de les parts i el fet que ocu­pem el lloc 103 en la col·labo­ració entre empre­sa­ris i sin­di­cats pot indi­car que tots hi han d'aju­dar. Cal­dria un enfo­ca­ment dife­rent de les rela­ci­ons entre govern, patro­nal i sin­di­cats. És lògic que tin­guin objec­tius dife­rents, però cal­dria que en algun tema clau remes­sin en la mateixa direcció. A més la patro­nal hau­ria de revi­sar si el lide­ratge que té és el més adi­ent. El paper dels sin­di­cats és fona­men­tal en una eco­no­mia i si no hagues­sin fet la seva funció encara tindríem unes rela­ci­ons labo­rals com les del segle XIX, amb situ­a­ci­ons molt injus­tes i de des­pro­tecció total. De tota manera, en aquesta ocasió la vaga gene­ral pot­ser s'hau­ria de jus­ti­fi­car més i no és clar que ajudi gaire. Si tenim un pro­blema de com­pe­ti­ti­vi­tat, això ens afecta a tots i s'han de pren­dre mesu­res. Si les que ha pres el govern no són les millors, que diguin qui­nes cal­dria pren­dre. El que és clar és que sense can­vis no millo­ra­rem. Quan hàgim superat la crisi econòmica que estem patint, serà bo que els dife­rents agents soci­als expli­quin quina ha estat la seva con­tri­bució per sor­tir-ne.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.