Opinió

Editorial

Una recu­pe­ració lenta i fràgil

Som a les por­tes d'una tar­dor que no ens por­tarà gai­res ale­gries. Aquells indi­ca­dors que llegíem els dar­rers mesos que expli­ca­ven que l'eco­no­mia cata­lana havia començat la recu­pe­ració ara apun­ten que la millora serà molt lenta. Cami­nem, doncs, cap a una tar­dor de letar­gia econòmica. La vaga gene­ral del 29-S con­vo­cada pels sin­di­cats con­tra la reforma labo­ral i el relleu a la car­tera de Tre­ball i Immi­gració tam­poc no aju­den gaire a crear un clima favo­ra­ble a la recu­pe­ració.

El prin­ci­pal pro­blema és el fort endeu­ta­ment exis­tent, tant en l'àmbit de l'admi­nis­tració com de l'empresa, o en les matei­xes famílies. El con­sens dels experts reclama que és urgent eixu­gar el fort endeu­ta­ment i que seria molt acon­se­lla­ble no tor­nar a l'ale­gria des­me­su­rada del crèdit. L'apu­jada de l'IVA tam­poc ha estat una bona notícia de cara a reac­ti­var el con­sum. La bona notícia, per altra banda, és que una part del món empre­sa­rial s'ha retro­bat amb els bene­fi­cis, un aspecte clau per gene­rar futu­res inver­si­ons en l'acti­vi­tat pro­duc­tiva.

A més a més, tam­poc acom­pa­nyen les pre­vi­si­ons que fan els orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals.A tall d'exem­ple, la Comissió Euro­pea espera que l'Estat espa­nyol tan­qui el 2010 encara en recessió, amb una cai­guda del pro­ducte inte­rior brut (PIB) d'un 0,3%, una xifra ben allu­nyada de la d'Ale­ma­nya, que pre­veu tan­car l'any amb un 3,4%, i la mit­jana de la zona euro, amb un 1,7%.

Caldrà veure la reper­cussió de la vaga gene­ral del 29-S i si la reforma labo­ral apro­vada recent­ment ser­veix per esti­mu­lar la cre­ació d'ocu­pació i la reducció de l'atur, el doble amb diferència de la mit­jana euro­pea. Aquest és, pre­ci­sa­ment, un dels prin­ci­pals pro­ble­mes de la situ­ació econòmica cata­lana i espa­nyola.

La uni­ver­si­tat i el finançament

Per tenir una eco­no­mia com­pe­ti­tiva en què pre­val­guin l'excel·lència i la qua­li­tat dels pro­duc­tes i ser­veis que pro­du­ei­xen les empre­ses, cal per­so­nes ben for­ma­des amb un nivell d'estu­dis ade­quat a les neces­si­tats que demana la soci­e­tat. Per arri­bar al punt més idoni de conei­xe­ment i talent, la uni­ver­si­tat hi té un paper no només inqüesti­o­na­ble, sinó deter­mi­nant.

Però els alum­nes que for­men part de qual­se­vol de les facul­tats tri­a­des han de tenir un bon pro­grama, els millors pro­fes­sors, ins­tal·laci­ons moder­nes i altres aspec­tes bàsics perquè l'estu­di­ant en surti ben pre­pa­rat. El pro­blema rau quan les uni­ver­si­tats no reben els recur­sos econòmics neces­sa­ris per tirar enda­vant els seus plans d'estudi. Ales­ho­res, és difícil entrar en les dar­re­res nove­tats de recerca o sor­tir reforçats un cop acabi la crisi econòmica que plana, bàsica­ment, a l'Estat espa­nyol.

Segons el càlcul de les matei­xes uni­ver­si­tats, la Gene­ra­li­tat té pen­dent de trans­fe­rir uns 245 mili­ons d'euros d'acord amb el Pla de Finançament per la Millora de les Uni­ver­si­tats Públi­ques Cata­la­nes del 2006, un pla que va ser rebut amb molt entu­si­asme pel sec­tor. Mal­grat la crisi exis­tent, cal avançar en el diàleg de les parts amb la fina­li­tat que en el futur les empre­ses cata­la­nes que s'ali­men­ta­ran de tre­ba­lla­dors pro­vi­nents dels cam­pus cata­lans puguin com­pe­tir amb les empre­ses dels països euro­peus més avançades en els res­pec­tius sec­tors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.