Economia

Calma recelosa

Veïns d'Ascó partidaris de l'MTC tampoc es creuen la decisió d'ubicar-lo a Zarra

Uns altres aplaudeixen la notícia

Els carrers d'Ascó es desperten tranquils un diumenge al matí, com en qualsevol vila de 1.600 habitants. Poca gent pel carrer, i només uns quants fent un beure a les terrasses dels bars. Res indica que aquest municipi sigui protagonista dels titulars informatius dels darrers dies. Però en aquells indrets on fa uns mesos centenars de persones van cridar contra el cementiri nuclear, encara hi ha pancartes dels partidaris de la instal·lació. I ara que sembla que el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) s'ubicarà a Zarra i no a pas Ascó, quan molta gent donava per fet que el municipi riberenc era el favorit, les pancartes evidencien que, per molts asconencs i asconenques, la notícia és una decepció.

Però així com els opositors al cementiri nuclear no s'acaben de creure l'última hora, tampoc ho fan alguns habitants del municipi, escèptics i partidaris de l'MTC. “És una maniobra política per desviar l'atenció, ara que vénen eleccions”, assegura un jove de la vila, que està convençut que el cementiri s'acabarà ubicant a Ascó, i desconfia de les notícies aparegudes fins ara. “S'esperaran a fer-ho oficial fins després de les eleccions”, diu convençut. Una altra jove reivindica que al poble, al contrari de la imatge que s'ha intentat donar des dels grups ecologistes, “hi ha molta gent que hi està a favor, però no ho diuen per por”. I una altra reconeix que l'MTC no és un tema de debat al carrer “perquè la gent n'està cansada i no en parla perquè no passi com quan van instal·lar la central nuclear, que es van crear moltes enemistats”.

Pels detractors del cementiri, en canvi, que la instal·lació s'allunyi de terres catalanes és una bona notícia. “No ens fa cap falta, ja en tenim prou amb la central”, diu Antonio, un veí que ha patit en primera persona els efectes nocius de la nuclear. “A Ascó, la terra no té cap valor. Fa dos anys que intento vendre uns terrenys i quan la gent s'hi interessa marxa corrents quan veuen on són”, explica. I és que Antonio està preocupat pels seus fills i pel patrimoni que els deixarà. Perquè segons aquest veí d'Ascó, els partidaris del cementiri són “aquells que no tenen res, perquè els que tenim terres no ho volem”. “Jo ja ho veig, que tot això porta diners”, hi afegeix, “però ningú s'adona que n'hi ha que hi perdem quartos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.