Economia

Caixa Girona ‘fa caure' Calzada de la fundació del príncep

Deixa la direcció de la Fundació Príncep de Girona arran de la publicació de les irregularitats detectades per Economia a l'entitat financera quan n'era president

Dimiteix per tenir més llibertat en la seva defensa

Arcadi Calzada, fins ara director de la Fundació Príncep de Girona, ha renunciat a continuar al capdavant de la gestió de l'entitat forçat per la publicació dels detalls de l'informe d'Economia que revela irregularitats a Caixa Girona entre el 2005 i el 2009, període durant el qual n'era president. En un breu comunicat, la fundació diu que “circumstàncies personals li han fet aconsellable“ plegar i que la decisió ha estat acceptada per la comissió delegada “tant perquè tingui més llibertat en la gestió i defensa dels seus interessos, com per salvaguardar curosament els de la Fundació Príncep de Girona”. Una frase, aquesta darrera, en què es llegeix entre línies una referència clara a la investigació que encara es fa a Caixa Girona.

La Casa Reial no va rebre de bon grat les notícies que revelaven que Calzada havia venut obres d'art a Caixa Girona a través de la seva galeria per un valor de 141.139 euros, fet que era incompatible amb el seu càrrec, tal com deixa clara la llei de caixes. Que més de la meitat de les obres d'art de la Fundació Caixa Girona fossin proveïdes per un sol galerista, Antonio Álvarez Niebla, amic personal de Calzada, per un valor d'1,8 milions d'euros. O que l'empresa Juno Consulting, dirigida per una filla de Calzada i un de Niebla, organitzés fins a vuit exposicions de l'Obra Social de l'entitat financera, per un valor de 500.000 euros.

Són irregularitats que esquitxen directament Calzada, tot i que la inspecció d'Economia també feia palès un descontrol en la comptabilitat de la Fundació Caixa Girona, crèdits d'alt risc amb promotors i incidències en operacions amb alts càrrecs de l'entitat. Tot plegat, en un període (2005-2009) en què ell era el màxim responsable de l'entitat.

El ja exdirector de la Fundació Príncep de Girona va ser, ara fa un any i mig, un dels principals promotors de la creació de l'entitat –ho va fer com a representant de Caixa Girona–, juntament amb La Caixa, la Cambra de Comerç de Girona i la Fundació Dalí. Pel càrrec que ocupava, Calzada cobrava un sou d'uns 12.000 euros mensuals. El principal acte de la Fundació Príncep de Girona es va organitzar el juny passat: el Fòrum Impulsa, que va reunir a Girona nombroses personalitats de la ciència i la cultura. Segons ha pogut saber aquest diari, la fundació ja busca un relleu a la direcció. I ho fa a través d'una empresa especialitzada, donant a entendre que ara es busca una persona d'un perfil més tècnic.

La renúncia de Calzada va tenir ahir gran repercussió, tenint en compte la seva trajectòria: ha estat president de la Diputació de Girona (1980-1983), alcalde d'Olot (1983-1984), vicepresident del Parlament de Catalunya (1984-1995), president de Caixa Girona (1996-2009) i vicepresident del Barça (1997-2000).

LA FRASE

Aquest canvi en la direcció no suposa cap mena d'entrebanc per a la bona marxa de la fundació, que té un bon equip professional

LA DATA

2005-09
Són els anys
de gestió a Caixa Girona inspeccionats per Economia i Finances, període en què Calzada era president.

LA XIFRA

141.139
euros.
És el valor de les obres d'art que Calzada va vendre a Caixa Girona a través de la seva galeria d'art.

LA FRASE

Circumstàncies personals han fet aconsellable la renúncia perquè tingui més llibertat en la gestió i defensa dels seus interessos”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El Camp de Tarragona rep 336 milions d’euros dels fons europeus

Tarragona
GIRONA

Suspenen la Fira de la cervesa i la botiga al carrer de demà per previsió de pluja

GIRONA
economia

Multa de 150 milions a Ryanair, Vueling, Volote i Easyjet per cobrar per l’equipatge de ma

barcelona
economia

Un 30% menys de viatgers a l’abril als allotjaments turístics extrahotelers

Barcelona

Vint-i-una empreses gironines opten als premis Etalentum

GIRONA
unió europea

El TJUE tomba el tram autonòmic de l’impost d’hidrocarburs

barcelona

Les comarques gironines rebran 360 milions d’euros de fons europeus

sant joan les fonts

El sector del suro confia en les darreres pluges per salvar la collita

Girona
Economia

L’IPC repunta tres dècimes al maig fins al 3,6% per l’electricitat i els carburants

barcelona