Opinió

Vocació innovadora

En els dar­rers anys mol­tes empre­ses han per­dut fac­tu­ració i, sens dubte, la crisi hi té molt a veure. Però també hi ha molts casos on la cai­guda de fac­tu­ració és moti­vada per la insu­fi­ci­ent adap­tació a les trans­for­ma­ci­ons que estan expe­ri­men­tant la majo­ria de sec­tors de l'eco­no­mia. En el sec­tor de les agències de viat­ges, per exem­ple, els va millor a les empre­ses que han acon­se­guit bons pro­duc­tes i ser­veis comer­ci­a­lit­zats per inter­net. En canvi, a les agències de viat­ges més tra­di­ci­o­nals no els va tan bé. En aquest cas, part del pro­blema és a l'inte­rior de l'empresa per la difi­cul­tat d'inno­var i adap­tar-se als can­vis.

Per inno­var no és impres­cin­di­ble dis­po­sar de labo­ra­to­ris o enviar coets a la Lluna. Inno­var sig­ni­fica intro­duir can­vis que incre­men­tin la riquesa, finan­cera i social. Aquests can­vis han d'afec­tar el que fem i com ho fem. Inno­vant en el que fem té a veure amb els sec­tors econòmics als quals ens dedi­quem i els pro­duc­tes o ser­veis que venem. Una inno­vació dràstica pot con­sis­tir en un canvi de sec­tor econòmic. Per exem­ple, IBM va començar fabri­cant màqui­nes per tallar carn i al cap d'uns anys es va trans­for­mar en una empresa d'informàtica.

La majo­ria d'empre­ses sucum­bei­xen davant aquest tipus de rep­tes, o bé perquè no per­ce­ben que han de can­viar o perquè no saben com fer-ho. Sem­pre hi haurà sec­tors amb bones pers­pec­ti­ves de futur. Per exem­ple, en aquests moments són interes­sants sec­tors on es pot apro­fi­tar les noves tec­no­lo­gies de la infor­mació i les comu­ni­ca­ci­ons (ven­des o for­mació per inter­net…), ser­veis a les per­so­nes, medi ambi­ent...

Inno­var en com ho fem té a veure amb el model de negoci. Un model de negoci és un con­junt de deci­si­ons que pren l'empresa sobre qui­nes neces­si­tats vol satis­fer i com s'orga­nit­zarà per a acon­se­guir-ho, des de l'etapa d'R+D fins al ser­vei post­venda, pas­sant per la pro­ducció, la logística, la comer­ci­a­lit­zació i l'admi­nis­tració. La recessió actual està demos­trant que mol­tes empre­ses no poden seguir amb el model de negoci que fins ara havia fun­ci­o­nat. Els cli­ents can­vien i els com­pe­ti­dors també, i per tant no podem pre­ten­dre sobre­viure sense adap­tar-nos a aquests can­vis. Però la inno­vació no es pro­du­eix per casu­a­li­tat.

Cal que la cul­tura de l'empresa esti­gui enfo­cada cap a la inno­vació, per això cal pro­moure la cre­a­ti­vi­tat i no cas­ti­gar les per­so­nes que assu­mei­xen ris­cos. La revisió del model de negoci ha de per­me­tre que l'empresa dis­posi d'avan­tat­ges com­pe­ti­tius. En uns casos, l'avan­tatge com­pe­ti­tiu ha de ser en cos­tos. En uns altres ha de ser a través del dis­seny, la marca, el ser­vei, la qua­li­tat o la dife­ren­ci­ació.

En con­clusió, la crisi no és la cul­pa­ble de tots els mals. Els que se'n sur­ten ho fan amb una acti­tud pro­ac­tiva, que els per­met apro­fi­tar les opor­tu­ni­tats que sem­pre hi ha amb pro­pos­tes inno­va­do­res que els per­me­ten seguir gene­rant riquesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.