Economia

La producció d'oli disminueix al Camp i s'incrementa a l'Ebre

Els productors destaquen la qualitat de l'oli d'aquesta campanya, que superarà les 80.000 tones a l'Ebre i es quedarà en poc més de 25.000 al Camp de Tarragona

Unió de Pagesos alerta de l'enfonsament del preu

La collita d'olives ha arrencat aquesta setmana tímidament, però el fort de la campanya no començarà fins d'aquí a un parell de setmanes. Així l'oliva, igual que la resta de produccions agrícoles (fruita dolça, vinya, arròs, etc.), acumula uns deu dies de retard, segons els oleïcultors. Pel que fa al volum es calcula que a les Terres de l'Ebre es recolliran unes 87.000 tones d'olives, que es convertiran en 15.000 tones d'oli d'oliva; mentre que al Camp de Tarragona s'aconseguiran 25.000 tones d'olives, que es traduiran en poc més de 4.000 tones d'oli d'oliva.

En el cas del Baix Ebre i el Montsià, la principal zona productora de la demarcació, recuperarà el volum d'olives després d'una campanya molt fluixa l'any passat i s'espera un augment de producció de més del 50%. “Aconseguirem una producció que superarà en un 20% una collita mitjana i que serà de molt bona qualitat”, diu el gerent de la cooperativa Soldebre, Josep Estrada, que destaca també que aquesta temporada no hi ha hagut incidència de fongs ni de mosca.

No serà tan bona la campanya d'oli a la Terra Alta, on la producció es reduirà un 15% i estarà a l'entorn d'11.712 tones d'olives. “Collirem uns 500.000 quilos menys d'olives”, manifesta el president de la DO Terra Alta, Ramon Llop, que ha recordat que la campanya del 2009 va ser molt bona pel que fa a quantitat a la comarca, on la majoria de les olives són de la varietat empelt. Llop confia que quan el reg de la Terra Alta arribe a tots els municipis les produccions s'estabilitzaran. I també minvarà la producció d'oli d'oliva al Camp de Tarragona, on el 2009 la DO Siurana va aconseguir una producció rècord. Concretament, al Camp es produiran unes 25.000 tones d'olives, un 40% menys que l'any passat. Així, la DO Siurana estima aconseguir entre 4.000 i 4.500 tones d'oli d'oliva. De fet, en els 30 anys d'història de la DO Siurana mai s'havia aconseguit un volum de producció tan elevat com el 2009. També al Camp, la qualitat de l'oli es preveu molt alta.

Enfonsament del preu

La principal preocupació entre els productors és l'enfonsament del preu de l'oli d'oliva, un preu que s'ha reduït un 40% des del 2007 i que serà d'uns 2 euros el quilo, el cas del verge extra, segons Unió de Pagesos (UP). El coordinador d'UP a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó, atribueix aquesta caiguda del preu als “abusos” de la gran distribució. UP sosté que la baixada dels preus en origen només és atribuïble a la distribució perquè la producció i la demanda mundials d'oli d'oliva estan equilibrades i en cap de les darreres campanyes s'ha produït un excés d'oferta d'oli d'oliva en el mercat que provoqui la reducció de preu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.