Economia

L'administració paga 100 dies més tard del que marca la llei

Ajuntaments, comunitats i Estat deuen a autònoms i pimes factures per 34.000 milions

La nova norma obliga a pagar en 55 dies respecte dels 158 reals

Els afectats veuen en risc 100.000 negocis

Autònoms i microempreses comproven amb pesar que la inèrcia històrica no es canvia fàcilment a cop de llei. Tres mesos després de l'entrada en vigor de la nova llei de morositat que obliga l'administració a pagar els seus proveïdors abans de 55 dies, ajuntaments, diputacions, comunitats autònomes i ens de l'Estat triguen ara de mitjana 158 dies a liquidar les factures a pimes i autònoms.

La reforma de la llei de morositat patrocinada per CiU i aprovada per unanimitat al juliol al Congrés reduïa a un màxim de 60 dies el termini de pagament entre empreses i a 30 per a l'administració a partir del 2013. Fins llavors, un calendari transitori fixa en el 2010 85 dies per a empreses i 55 per al poder públic.

Doble ofec de liquiditat

Segons un estudi que ha elaborat la Federació d'Autònoms (ATA), més del 90% d'administracions incompleixen la llei de morositat i ofeguen el 64% d'autònoms i pimes (1.800.000), ja castigats en la seva liquiditat per l'enduriment del crèdit, amb un deute de 34.000 milions. “Demanem a les administracions que contractin només els serveis que puguin pagar, és molt trist avançar material i serveis i alhora finançar-les pagant anticipadament l'IVA de factures no cobrades”, va clamar el president d'ATA, Lorenzo Amor. El lament d'autònoms i pimes neix perquè, tot i que una directiva europea permet des del juliol als estats tributar l'IVA pel criteri de caixa (pagar-lo quan la factura ja s'ha cobrat), a Espanya s'abona encara en el moment precís d'emetre la factura.

Mentre el sector públic a l'Estat paga a 158 dies respecte dels 67 de mitjana a la UE, les empreses triguen 101 dies a abonar les seves factures respecte als 57 dies de les seves competidores comunitàries. Per a un de cada cinc autònoms (20,3%), la morositat, tant pública com privada, supera els 361 dies.

En un crit desesperat, ATA crida a complir la llei el 2011 (rebaixa el termini a 50 dies al sector públic enfront dels teòrics 55 del 2010) alertant del risc que tanquin 100.000 negocis més i reclama que es permeti als ajuntaments refinançar el seu deute.

LA XIFRA

361
dies d'endarreriment
és la demora amb què cobren del sector públic i privat 1 de cada 5 autònoms i pimes (20,3%).

LA FRASE

Que l'administració contracti només el que pugui pagar, és molt trist finançar-la anticipant-li l'IVA
Lorenzo Amor
president d'ATA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.