Vingut de l'hort, servit a casa

Un grup de pagesos gironins entreguen cistelles de fruites i verdures, conreades sense productes químics, a domicili

Quan tot està globalitzat i les mercaderies creuen fronteres per arribar a l'altra banda del món, a comarques gironines un grup de pagesos aposten per la proximitat, el cooperativisme i l'agricultura ecològica. Disposar d'aliments arribats directament de l'hort, conreats sense productes químics i servits directament a casa pel mateix pagès que els ha produït no és una utopia que apareix en sèries de televisió. Els nois de Cal Brinco de Ventdelplà són ficció basada en una realitat.

Ho demostra el cas de quatres pagesos, de Palafrugell, Albons, Pau i Vilademuls, que ja fa un any que tenen en marxa la cooperativa Pages@s Agroecològics de l'Empordà i ofereixen el servei de fruites i verdures ecològiques a domicili.

Si bé inicialment només servien les seves cistelles a la zona de l'Empordà, ara ja s'han estès fins al Gironès i el Pla de l'Estany. «Produïm aliments agroecològics i anem més enllà perquè l'agroecologia no són només aspectes tècnics sinó també filosòfics», explica Enric Navarro, pagès d'Albons i membre de la cooperativa. Així, els principis d'aquest col·lectiu es basen a conrear la terra sense productes químics, produir amb recursos locals i reduint el consum energètic, assegurar un salari digne a les persones que treballen al camp i, en definitiva, crear una relació entre pagès i societat que sigui justa i equitativa.

La «cistella» requereix un compromís de compra per un valor mínim de 15 euros setmanals, tot i que hi ha flexibilitat per fer comandes majors o menors. La cooperativa envia cada setmana per internet una llista amb tots els productes de temporada disponibles. També es pot optar per una cistella estàndard. Són fruites, verdures, pa, embotit o llegums que produeixen aquests mateixos pagesos. Si no disposen d'algun producte, el faciliten pagesos d'altres punts de Catalunya amb els quals treballen en xarxa. Les cistelles se serveixen a domicili els dimarts a la tarda i actualment ja tenen més de 200 clients. Però el projecte continua evolucionant i ja treballen en un servei de comandes en línia a través de la seva web. Perquè la globalització tampoc és incompatible amb l'agroecologia.

LA CISTELLA

Api
Origen: Vilamarí
Preu: 1,30 euros / peça
Alls tendres
Origen: Albons
Preu: 1,50 euros /manat
Carxofa
Sant Vicenç dels Horts
Preu: 2,25 euros /quilo
Ravenet
Origen: Pau
Preu: 1,30 euros /manat
Enciam meravella
Origen: Albons
Preu: 1 euro / unitat
Pastanaga
Origen: Albons
Preu: 1,65 euros /manat
Maduixa
Origen: Argentona
Preu: 1,65 euros/250 g
Poma Fuji
Origen: Boldú
Preu: 2,30 euros / quilo
Taronja
Origen: Alberic
Preu: 1,80 euros / quilo
Cigró del país
Origen: Les Piles
Preu: 3,50 euros /quilo
Pa de pagès
Origen: St. Feliu de G.
Preu: 4,70 euros / quilo
Botifarra blanca
Origen: Vall d'en Bas
Preu: 19,87 euros / peça


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona