Economia

La contra

Deu anys de l'oli d'oliva Dauro

És un dels olis més premiats de l'Estat en els darrers anys i s'ha utilitzat sis vegades en el sopar dels premis Nobel. Prové exclusivament d'una finca de Torroella de Fluvià

L'empresa Bode­gas Roda, de Tor­ro­e­lla de Fluvià, fa deu anys que pro­du­eix l'oli Dauro, i ho va cele­brar ahir con­vi­dant res­tau­ra­dors, som­me­li­ers i gastrònoms cata­lans als quals va mos­trar el procés d'ela­bo­ració de l'oli, des de la reco­llida de les oli­ves al camp fins a l'enva­sa­ment, “que es fa amb només dues hores”, i el poste­rior tast a les matei­xes ins­tal·laci­ons de Tor­ro­e­lla de Fluvià.

L'oli Dauro és un dels olis més pre­mi­ats de l'Estat espa­nyol en aquests dar­rers anys. Des que va sor­tir al mer­cat ha acon­se­guit qua­tre pre­mis del Minis­teri de Medi Ambi­ent i Medi Rural i Marí (MARM), segons va expli­car ahir el direc­tor gene­ral de l'empresa, Agustín San­to­laya. El dar­rer va ser l'any pas­sat, quan va obte­nir el pri­mer premi al millor oli d'oliva verge extra en la cate­go­ria d'afrui­tat madur. A més, segons asse­gura San­to­laya, l'oli Dauro s'ha uti­lit­zat sis vega­des en el sopar dels pre­mis Nobel, té cinc men­ci­ons d'honor a Verona i està “reco­ne­gut en tot el sec­tor com l'oli que va gene­rar el veri­ta­ble canvi a tot el sec­tor de l'Estat espa­nyol”. “Ha acon­se­guit en deu anys con­ver­tir-se en una referència en l'àmbit de l'alta cuina i ha obtin­gut un cons­tant reco­nei­xe­ment tant a escala esta­tal com inter­na­ci­o­nal”, va dir.

Dauro prové exclu­si­va­ment d'una finca de Tor­ro­e­lla de Fluvià que té 110 hectàrees –32.000 arbres– dedi­ca­des al cul­tiu de l'oli­vera de les vari­e­tats arbe­quina, de fulla blanca i koro­neiki. La pro­ducció de Dauro varia poc d'un any a un altre i sol estar entre les 120.000 i 130.000 ampo­lles l'any. “Mai es bar­re­gen els olis de dife­rents anys i, com passa amb els millors vins, les pro­duc­ci­ons cor­res­po­nen a una anyada”, va asse­gu­rar San­to­laya. La collita del 2009 és d'un color groc verdós i “s'hi apre­cia un espec­ta­cle d'aro­mes que es fonen després en boca apor­tant al pala­dar sen­sa­ci­ons de frui­tes i ver­du­res molt fres­ques amb una tex­tura sedosa i fina, un oli ele­gant i equi­li­brat que pas­sarà ama­ble­ment dei­xant-nos una lleu­geríssima picor gai­rebé imper­cep­ti­ble”.

Dauro es ven a 55 països de tot el món, “fet que és un orgull per a nosal­tres i ens ajuda a mini­mit­zar la crisi econòmica”. Aquest any, per exem­ple, s'ha començat a comer­ci­a­lit­zar a la Xina per pri­mera vegada. Les expor­ta­ci­ons repre­sen­ten per a Bode­gas Roda més del 50% del total de les ven­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.