Economia

AGRICULTURA

La Terra Alta selecciona l'empeltre ideal per millorar la producció d'oli

L'IRTA disposa de quatre clons semifinalistes que conrea, vigila i estudia a l'estació experimental de Gandesa i el 2011 en triarà un

L'empeltre és la varietat d'olivera majoritària a la Terra Alta, però pràcticament inexistent a la resta de Catalunya. Els seus productors defensen que produeix un oli diferent, més dolç i que no competeix amb el de les comarques veïnes del Baix Ebre i el Montsià. La realitat és que l'empeltre és tota una desconeguda pel que fa al seu potencial agronòmic i comercial, però que en pocs mesos podria fer un important salt endavant. En aquest sentit, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) és a punt d'acabar un estudi que va iniciar el 2004 per millorar la producció d'oli de la Terra Alta, un oli reconegut amb denominació d'origen. “Estem a la recta final d'un estudi sobre el comportament d'una sèrie d'arbres més productius i amb més qualitat”, ha explicat el coordinador de Derruta (un organisme que integren ajuntaments de la comarca i empreses), Lluís Melich. Concretament els tècnics de l'IRTA han seleccionat quatre semifinalistes, quatre clons d'empeltre que s'han estudiat amb la idea de definir el seu vigor, la collita, la productivitat, les característiques morfològiques dels fruits, el seu contingut i qualitat de l'oli. I la primavera del 2011, l'IRTA ja disposarà del clon ideal, una experiència similar a la de l'arbequina amb el clon i.18, que s'ha imposat com l'arbre rei.

L'empeltre també es produeix a Aragó, Navarra, el País Valencià, Mallorca i La Rioja.

LA XIFRA

4.853
tones d'olives
és la producció que tindrà aquesta campanya la Terra Alta, la meitat que l'anterior.

LA FRASE

L'oli de la Terra Alta no fa competència al del Baix Ebre, sinó que són olis complementaris
Lluís Melich
COORDINADOR DE DERRUTA (TERRA ALTA)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.