Economia

SANTA COLOMA DE QUERALT

La Baixa Segarra vol explotar el seu atractiu

A més d'impulsar, l'estiu passat, les visites guiades escolars al centre històric de Santa Coloma de Queralt, a llarg termini es pretén potenciar la ruta dels castells de l'Alt Gaià, un projecte incipient

La zona nord-est de la Conca de Barberà, coneguda com la Baixa Segarra, no està prou explotada turísticament.

Amb l'objectiu de donar a conèixer el nucli de població més gran d'aquesta zona, Santa Coloma de Queralt, i també el seu entorn, les regidories de Turisme i Educació de l'Ajuntament colomenc, amb la col·laboració de l'oficina de turisme del municipi, van endegar fa uns mesos les visites guiades per a escoles, amb un itinerari per la vila que inclou la visita al castell, la plaça Major, el call jueu, l'església gòtica, l'ermita de Santa Maria de Bell-lloc i les fonts dels Comtes, i que es complementa amb una actuació musical de caire medieval a l'interior de l'església romànica de Bell-lloc. Aquestes visites guiades estan obertes a tothom, però s'han concebut principalment per al col·lectiu d'estudiants; de fet, es preveu “la incorporació d'uns tallers, depenent de l'evolució de la iniciativa”, segons va explicar Sergi Mullerat, regidor de Turisme del consistori colomenc.

Mullerat també va explicar el motiu pel qual havien decidit posar en marxa aquesta activitat l'estiu passat: “Considerem que els escolars coneixen poc aquesta zona”, i ho va justificar: “No hi ha una bona comunicació viària, i això fa que la situació sigui més complexa”. L'aïllament topogràfic, segons el regidor de Turisme de Santa Coloma, “provoca aquesta falta de coneixement, i per això cal buscar alternatives, amb activitats lligades a incrementar el nombre de visites turístiques”, que anualment oscil·la entre els 3.000 i 3.500 visitants.

“El nucli antic és el punt fort que volem potenciar, amb el castell com a tret diferenciador”. Tot i això, Mullerat diu: “Som conscients que turísticament no podem competir amb muntanyes de Prades ni amb altres municipis de la Conca com ara l'Espluga de Francolí i Montblanc”.

Segons Mullerat, “l'èxit de les visites guiades per a escoles arribarà quan Santa Coloma de Queralt i el seu entorn esdevinguin una destinació habitual i establerta de la qual facin ús –en un termini de quatre o cinc anys, segons les expectatives– els centres escolars més propers, provinents de les àrees d'influència de la Segarra i l'Anoia, i especialment de la Conca, als quals ja s'ha donat a conèixer l'oferta.

La ruta de l'Alt Gaià

Amb l'objectiu de promoure el paisatge de la Conca, incloent-hi la zona de la Baixa Segarra, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà ja fa temps que ofereix la ruta dels castells de l'Alt Gaià –que també inclou l'Alt Camp–, a on predominen restes de fortificacions medievals importants, entre les quals destaca la característica torre de Santa Perpètua de Gaià, a Pontils. Però el desenvolupament de tota aquesta zona forma part d'un projecte conjunt que encara s'ha de definir i en què estan interessats l'Ajuntament de Santa Coloma de Queralt –municipi on neix el riu Gaià–, l'Ajuntament de Pontils i els consells comarcals de la Conca i l'Alt Camp.

L'objectiu a llarg termini és potenciar la ruta dels castells de l'Alt Gaià, de la qual fins ara només s'han dut a terme accions concretes de senyalització de camins rurals; en canvi, a la zona del Tarragonès s'estan portant a terme actuacions en l'àmbit turístic per al desenvolupament socioeconòmic del Baix Gaià.

LA FRASE

El nucli antic és el punt fort que volem potenciar, amb el castell com a tret diferenciador
SERGI MULLERAT
regidor de turisme de l'ajuntament de santa coloma


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona