Economia

L'IPC avançat a l'Estat puja fins el 2,9 % al desembre

Aquesta xifra suposa un augment de set dècimes respecte al mes anterior i la més alta des d'octubre de 2008

Segons L'INE, aquest increment s'explica per la pujada dels preus del tabac i els carburants

L'indicador avançat de l'Índex de Preus al Consum Harmonitzat (IPCH) situa la taxa anual a l'estat espanyol en el 2,9% el mes de desembre, la taxa més alta des d'octubre de 2008. Així ho reflecteixen les xifres difoses avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquest indicador proporciona una aproximació avançada del que pot ser l'IPC, i si es confirma, fet que acostuma a ser habitual, suposarà un augment de set dècimes en la taxa anual. Durant el mes de novembre, la xifra es va situar en el 2,2%.

Segons l'INE, aquest comportament s'explica sobretot per l'augment dels preus del tabac, després que el passat 4 de desembre entrés en vigor la pujada dels impostos que el graven.

L'increment de la inflació harmonitzada s'explica també per l'encariment dels carburants i lubrificants, conseqüència de la pujada del petroli. El preu mig del barril Brent es va situar al desembre en 92 dòlars, enfront dels 75 dòlars del mateix mes de 2009.

D'aquesta manera, l'IPCH registra ja catorze mesos consecutius de taxes interanuals positives. La pujada d'aquest indicador manté la línia ascendent que va registrar l'Índex General de Preus de Consum (IPC) al novembre quan van pujar el 0,5% i la taxa interanual es va mantenir en el 2,3%.

La pujada del preu dels carburants va fer que el IPCH arribés a una cota històrica del 5,3% al juliol de 2008, però a partir d'aquest mes els preus interanuals van començar a moderar-se fins a arribar a registres negatius per primera vegada al març de 2009, que es van mantenir fins a octubre d'aquest any.

L'INE elabora aquest indicador per a incorporar-lo al càlcul de l'índex avançat del IPCH de tota la zona de l'euro que difon l'Eurostat, amb l'objectiu d'oferir dades equiparables a les que s'elaboren en Estats Units.

L'indicador avançat es calcula utilitzant la mateixa metodologia que l'emprada per al càlcul de l'IPC, amb l'excepció que per al primer es fa una estimació de les dades que encara no es disposen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’empleat sènior, la resposta a la falta de professionals

Barcelona

Dona i gran, la doble barrera per emprendre

barcelona
Sara de la Rica
Catedràtica d'Economia de la Universitat del País Basc

“La discriminació per edat és un fet provat en el mercat de treball”

barcelona
Mons Badia,
presidenta del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB)

“El respecte pel medi ambient fomenta el creixement econòmic”

Barcelona
ECONOMIA

Puja la despesa dels turistes a les comarques de Barcelona

Barcelona

Canmartex potencia l’R+D en les noves teixidores

Argentona (Maresme)

Ferrimax prepara el talonari i l’organització per créixer

Sant Fost de Campsentelles
economia

El BBVA presenta oficialment l’OPA al Sabadell en les condicions previstes

barcelona
ECONOMIA

La nova marca turística de Santa Susanna distingeix la sostenibilitat i la innovació

SANTA SUSANNA