Economia

Augi automatitza màquines de mig món

OPTIMITZAR L'empresa instal·lada a Palol de Revardit projecta i fabrica programaris que controlen i milloren el rendiment de sistemes de producció complets TECNOLOGIA Treballa per a sectors en què la tecnologia d'última generació és indispensable, com són el sector alimentari, el farmacèutic o bé el sector de les energies renovables

Una de les empreses capdavanteres en el camp de l'automatització dels processos industrials és gironina. Es tracta d'Automatismes Girona, Augi, S.L., fundada al 1983 a Sant Julià de Ramis i que des de fa una dècada està instal·lada al polígon Jardí de Palol de Revardit. Des del Pla de l'Estany, dissenya i elabora controls industrials que s'apliquen a maquinària de mig Europa, els EUA i alguns països d'altres continents. El sector alimentari, paperer, químic, farmacèutic, d'energies renovables i dels fabricants de maquinària en són els clients principals. Firmes internacionals com 3M, Velcro, Nestlé o Kraft, i de casa nostra, com Torras Papel, Gamesa, Comforsa o Manter, estan equipades amb sistemes fets a les instal·lacions de Palol de Revardit. Amb una plantilla de cap a 60 empleats, Augi va facturar l'any passat prop de set milions d'euros. Sempre ha exportat, però des de fa dos exercicis –en part, empesos per la crisi en el mercat estatal– les vendes a l'exterior han augmentat molt, fins al punt que han representat gairebé el 65 % del total de la facturació. A curt termini, la intenció de l'empresa és augmentar les vendes a l'exterior.

Intel·ligència per a la màquina

Ras i curt, el que produeixen a Augi són aparells intel·ligents que controlen la maquinària amb l'objectiu que el procés sigui el més eficient possible, des del punt de vista de la qualitat i dels costos. A partir de la petició del client, a Augi es poden cuidar tant de la planificació del projecte com del muntatge dels aparells i els tests de control de després, passant pel disseny dels esquemes elèctric i, fins i tot, per la formació del personal d'empresa-client que, un cop instal·lats, haurà de fer anar els aparells.

El programari conté un mòdul de control de la producció, un de comunicació, un d'emmagatzematge de dades, un de configuració i explotació i el que resulta clau en tot el sistema: el mòdul de visualització o sistema Scada. De manera molt funcional (disposa d'una pantalla en què apareixen tots els elements) es veu el procés productiu, que es pot controlar a temps real. “De forma gràfica –expliquen a l'empresa del Pla de l'Estany– ens permeten visualitzar i controlar les parts més crítiques del procés productiu, que directament ens determinaran la qualitat final del producte”. Segons Augi, els seus sistemes aporten “un altíssim valor afegit, per la seva contribució a l'optimització dels temps de fabricació, la reducció de temps morts, la minimització dels costos provocats pels rebuigs de producció i la reducció del personal necessari”. Si bé el sistema Scada és útil en tots els rams, resulta gairebé imprescindible en indústries de procés continu, com són les alimentàries i farmacèutiques, pel fet que en aquestes “s'afegeix la dificultat de la traçabilitat de matèries primeres i de lots de fabricació com a requeriment legal”.

Reconeixements

Des del maig de l'any passat, Augi llueix el títol de Solution Provider atorgat per la multinacional Rockwell Automation. Es tracta d'una distinció que Rockwell –un referent del sector de rang mundial– dóna només a algunes empreses del ram que fan servir la seva tecnologia. “Mostrar als teus clients aquest segell et dóna un plus de garantia”, explica el gerent d'Augi, Joan Bech. Només una trentena d'empreses d'arreu del món i una desena a Europa tenen aquesta distinció. A l'Estat espanyol, només la té la companyia de Palol.

D'altra banda, Augi va ser la primera empresa homenatjada en els premis Banyolí de l'Any, que organitza l'Ajuntament de la ciutat de l'estany. En l'edició del 2009, un jurat format per representants de diversos sectors la va elegir per ser premiada en la modalitat de millor iniciativa empresarial de tota la comarca.

65 %
de la facturació
és la proporció corresponent a vendes a l'exterior, sobretot a Europa, els EUA, l'Amèrica del Sud i també en alguns països emergents.
60
persones
són les que formen la plantilla de l'empresa. Algunes hi són des de l'inici. Una vintena són programadors, provinents de la Universitat, tot i que s'han acabat de formar a Augi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona