Els citricultors rebran 3,9 milions d'euros en ajuts a transformació

Unió de Pagesos reclama que s'accelere el pagament perquè al País Valencià ja l'han cobrat

L'ajut de 300 euros per hectàrea previst pel Departament d'Agricultura i el sector per als cítrics que es destinen a fer sucs acabarà sent de 597,85 euros. I de les 10.000 hectàrees de tarongers i mandariners que hi ha a l'Ebre, podran rebre aquesta injecció econòmica 6.490 hectàrees. «El pagament que rebran els productors de cítrics ha doblat les expectatives previstes, permetrà capitalitzar el sector en un moment de crisi», ha explicat el director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya. Aquest ajut fins ara el rebien els grups citrícoles, però amb la reforma de la PAC es paga directament al pagès, que ha d'entregar a la indústria transformadora un mínim de 2.300 quilos per hectàrea en el cas de les taronges i de 1.300 quilos per hectàrea en el de les mandarines. A més, el productor ha de sol·licitar l'ajut per una superfície mínima de 0,3 hectàrees i presentar la sol·licitud d'ajut mitjançant la declaració única agrària (DUN).

Per la seua banda, UP preveu que la campanya es tancarà en uns preus molt baixos per als citricultors, que en molts casos no cobriran ni els costos de producció, i per aquest motiu reclama que s'accelere el pagament de l'ajut. «L'ajut als cítrics destinats a transformació pot ajudar els productors a superar la crisi», assenyala el sindicat agrari en una nota de premsa. A més, UP sosté que un 90% dels citricultors del País Valencià ja han cobrat aquest ajut. El pagament transitori es deriva de la incorporació, a partir del 2010, del cultiu de cítrics al règim del pagament únic de la política agrícola comuna.

A les Terres de l'Ebre s'han produït aquesta campanya uns 130 milions de quilos de mandarines i 55 milions de quilos de taronges. De les 10.000 hectàrees de superfície citrícola, unes 500 hectàrees s'han acollit al pla de reconversió estatal, amb l'objectiu de diversificar la producció.

Promoció del consum de fruita

ACN

El Consell Comarcal del Baix Ebre i UP, amb el suport de la Diputació, han posat en marxa una altra edició de la campanya Disfruita-la. Així, ahir es van repartir carmanyoles amb fruita a 140 alumnes de primer i segon de primària del CEIP Sant Jordi de l'Ametlla de Mar, un acte que s'estendrà en els pròxims dies a centres de Tortosa, Roquetes, Deltebre, l'Aldea, Tivenys i Xerta. El coordinador d'UP a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó, va explicar que amb aquesta campanya s'intenta fomentar en els més petits el consum de «fruita de proximitat». «És una manera d'apostar també pel comerç just, la justícia d'ajudar el pagès que viu al poble a subsistir», va assegurar. Durant la sessió de tast un grup d'animació va explicar als alumnes els avantatges de consumir fruita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA