Economia

AQÜICULTURA

L'increment del preu garanteix el cultiu d'ostra

Els aqüicultors del Fangar i els Alfacs mantenen la producció, que es limitarà a 200 tones

El cultiu d'ostra no desapareixerà al delta de l'Ebre, almenys de moment. Així ho assegura la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel), que estima que aquesta temporada se'n recolliran unes 200 tones a les badies del Fangar i els Alfacs, una quantitat molt minsa si es compara amb el miler de tones que s'arribaven a produir fins fa dos anys. Amb tot, els aqüicultors han tornat a comprar llavor a França i l'han sembrat, cosa que garanteix la continuïtat del cultiu. “Els episodis de mortalitat han estat molt forts les dues darreres campanyes, per això hi havia el risc d'abandó del cultiu, però finalment la pujada del preu ha compensat”, ha explicat el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet. En aquest sentit, l'ostra es cotitza a més de 2,5 euros (al productor), que representa un increment d'un 50%.

La caiguda de la producció d'ostra no és un fenomen aïllat al delta de l'Ebre, sinó que el pateixen els aqüicultors de tot Europa. “El problema és de la llavor que té un virus, no és per la qualitat de l'aigua de les badies i fins que l'espècie no es faci resistent es repetiran els episodis de mortalitat”, ha dit Bonet. Una situació que s'agreuja amb el canvi de temperatura de l'aigua, sobretot quan s'arriba als 18 graus centígrads. “Les pròximes setmanes seran determinants per a la producció d'ostra”, ha assenyalat el gerent de Fepromodel.

De les 170 estructures flotants que hi ha a les badies del delta de l'Ebre, una vintena es dediquen a la producció d'ostra, mentre que a la resta es fan musclos. “Hi ha llocs on no es pot fer musclo i el cultiu d'ostra és complementari per a l'aqüicultor”, ha manifestat Bonet. Així, la collita d'ostres finalitzarà d'aquí a un mes aproximadament, que serà quan els productors començaran a extreure i comercialitzar els primers musclos de la temporada.

Catorze productors cultivaran musclo ecològic

Un total de 14 productors de musclos i tres depuradores han fet els tràmits per obtenir aquesta temporada el segell del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica. Fepromodel calcula que un 30% del total de la producció de musclo (que supera els 3 milions de quilos anuals) tindrà la certificació ecològica. “La qualitat de l'aigua a les badies és bona i la nostra manera de treballar ens permet aconseguir el segell de producció ecològica”, ha dit el gerent de Fepromodel.

D'altra banda, els aqüicultors han demanat una pròrroga de la prova pilot de turisme a les muscleres a la direcció general de Pesca. “Volem repetir l'experiència de les visites guiades a les muscleres, és una activitat molt exclusiva que ens permet donar a conèixer la nostra producció i que té molt atractiu turístic”, ha explicat Bonet. L'estiu passat més de 2.000 visitants van passar per les muscleres del Fangar i els Alfacs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.