Economia

camp

Bones previsions a per a la campanya de présec i nectarina

Els productors catalans preveuen una collita d'un 11% superior a la de l'any passat

La previsió de producció de préssec i nectarina per la campanya d'aquest 2011 a Catalunya augmenta un 11% en relació a l'any passat, segons estimacions del Departament d'Agricultura i Afrucat. El director general d'Afrucat, Manel Simón, va explicar ahir que el país aconsegueix arribar al seu potencial màxim de producció en relació a les hectàrees de conreu després de patir dues campanyes especialment dolentes. Així mateix, ha remarcat que amb una producció de més de 400.000 tones, Catalunya supera França en previsió de collita. El conseller Josep Maria Pelegrí ha anunciat una prorroga del Pla de reconversió varietal de la fruita fins al 2013 en la qual s'hi podran acollir unes 600 hectàrees més.

Per demarcacions, l'increment se situaria en el 12% a Lleida, que assoliria al voltant de 351.900 tones, en el 5% a Tarragona i Barcelona, que arribarien a 37.100 i 5.840 tones, respectivament, mentre que Girona registraria un descens del 5%, situant-se en un volum de 5.800 tones. Així, l'estimació de collita de préssec i nectarina a Catalunya per al 2011 és lleugerament superior a l'any passat per una millora en els rendiments i per l'aportació de quilos que donaran les plantacions joves, i el calendari fenològic és normal i avançat respecte a l'any passat.

Manel Simón ha recordat que la campanya del 2009 va venir marcada per una forta pedregada que va malmetre bona part de la collita a mitjan d'estiu i que l'any passat van haver-hi alguns problemes de rendiment del fruit en el moment de la floració amb gelades retardades per l'època. Tot i les dades que apunten a un augment de la producció per aquest 2011, Simón ha volgut ser prudent perquè aquestes aniran lligades a com es desenvolupi la climatologia durant l'estiu. Sense anar més lluny, Simón ha alertat que ahir dijous el sector ja estava preocupat per les tempestes de la tarda que finalment van acabar descarregant amb més força a l'àrea metropolitana.

Una de les dades de la previsió que aquest divendres han presentat el Departament d'Agricultura i Afrucat és que a Lleida es doblarà la producció de la varietat de préssec pla o també conegut com a paraguaio. Manel Simón ha justificat aquest increment pel fet que el paraguaio és un préssec que només es cultiva a Catalunya i en algunes parts de l'Estat, tot i que és aquí on s'adapta més bé. A més a més, és una varietat molt ''soferta'' que aguanta molt i sempre és dolça, per la qual cosa té molta demanda als països del nord d'Europa. L'any passat se'n van produir 16.555, i enguany hi ha una previsió de 35.000.

“No comprar per sota d'1,20 euros”

En un altre ordre de les coses, el conseller Pelegrí ha fet una crida als consumidors per tal que no comprin préssecs i nectarines per sota del seu preu de cost. D'aquesta manera, ha situat en 1,20 euros el llindar del preu mínim que el consumidor hauria de pagar per un quilo de préssecs. Segons Pelegrí, aquesta crida és molt important, tant per l'economia en general com per al sector de la fruita dolça.

El conseller d'Agricultura ha anunciat en el marc de la presentació de les previsions de collita de la fruita de pinyol, una prorroga del Pla de reconversió de plantacions de fruita dolça a l'espera del nou. D'aquesta manera, ha recordat que el Pla 2006-2011 pretenia reconvertir a nivell de tot l'Estat unes 12.000 hectàrees i, actualment, a Catalunya ja s'han reconvertit unes 3.300 hectàrees. L'import total d'ajut concedit per aquesta reconversió és de 16.901.138 euros, el 50% dels quals són aportats pel Ministeri d'Agricultura, i el 50% restant pel Departament d'Agricultura.

La prorroga s'allargarà fins al 31 de juny de 2013 i les novetats que inclou són, en primer lloc, que s'inclou la reconversió de l'albercoquer i, en segon lloc, que se simplificarà tot el procés administratiu unificant en una sola sol·licitud els ajuts dels anys 2011 i 2012 mitjançant una ordre del Departament que es preveu que surti al setembre. Aquesta prorroga ha de permetre l'adaptació al nou Pla d'unes 600 hectàrees a Catalunya.

Puig promet que en el futur la comissaria d'Aitona obrirà tot l'any

El conseller d'Interior, Felip Puig, es va comprometre ahir a obrir en el futur de forma permanent l'oficina temporal dels Mossos d'Esquadra a Aitona, que ara només funciona durant la campanya de recollida de la fruita al Baix Segre al llarg d'uns 150 dies anuals, responent a la petició que li ha fet l'alcaldessa, Maria Rosa Pujol. A a zona hi viuen uns 17.000 habitants i cada campanya es generen entre 4.000 i 5.000 contractes de treball, la qual cosa multiplica la població d'aquests municipis. Pujol demana que l'oficina policial funcioni les 24 hores els 365 dies de l'any, ja que ara només obre en horari diürn durant uns 150 dies l'any.

El conseller d'Interior, Felip Puig va assegurar que la petició “podrà veure's atesa” però n pas ara. “ni aquest any ni el que ve”, va dir el conseller, tot i que es va comprometre a fer-ho durant aquesta legislatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

CCOO critica l’acord laboral signat per a la Copa Amèrica

BARCELONA
ECONOMIA

El Port de Barcelona i el de Xangai col·laboraran en innovació i descarbonització

TÀRREGA
Economia

El Sabadell insta el BBVA a dir quins accionistes donen suport a l’OPA

barcelona
amèrica del sud

L’Argentina es paralitza en la segona vaga general contra Milei

barcelona
Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?

economia

OPA hostil del BBVA al Sabadell amb acomiadaments

madrid
economia

Rebuig frontal a una OPA que es cola en la campanya

barcelona