Projecte per adaptar els embotits al consum
La Federació Catalana d'Indústries de la Carn i l'IRTA inicien un projecte per fer embotits baixos en sal, amb poc àcids i menys secs
Disposen d'un pressupost de 2 milions d'euros
La Federació Catalana d'Indústries de la Carn (Fecic) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han iniciat un projecte de recerca amb l'objectiu d'adaptar els embotits crus-curats tradicionals als nous hàbits de consum. El projecte, que s'anomena Embumad, disposa d'un pressupost de 2 milions d'euros concedits pel Centre de Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) i es portarà a terme gràcies a la incorporació de 29 empreses càrnies catalanes. La participació de l'IRTA és a través de subprogrames de Tecnologia i Seguretat Alimentària, ambdues ubicades a Monells.
El responsable tècnic de la Fecic, Ignasi Pons, va explicar ahir que les empreses estan detectant un canvi d'hàbits entre els consumidors tant per gust com pel tema de salut, i per això han decidit posar en marxa el projecte, que té una durada de tres anys. Aquests canvis d'hàbits són principalment la reducció de la sal en els embotits, productes carnis poc àcids i menys secs. Tot això sense els “risc en la seguretat i la qualitat en aquests productes, mantenint les característiques organolèptiques i tecnològiques típiques de l'embotit tradicional”.
La seguretat i qualitat alimentària s'han convertit en els darrers anys en una de les principals preocupacions dels consumidors a causa, principalment, de les diferents crisis alimentàries com ara les vaques boges. Per això, en els últims anys els mercats han detectat un interès creixent dels consumidors europeus per productes artesanals i tradicionals.
La finalitat de l'estudi és la de situar en el mercat alimentari embotits curats amb una vida útil adequada als nous processos d'elaboració.
LA XIFRA
Exportació de productes carnis a la Xina
El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, acompanyat del director general de Prodeca, Fernando Bienert, es va reunir divendres amb l'ambaixador d'Espanya a la Xina, Eugeni Bregolat, amb l'objectiu d'enfortir els lligams institucionals per facilitar l'exportació de productes carnis de les empreses catalanes. Catalunya és una de les primeres regions agroalimentàries d'Europa, amb un volum de negoci de 21.930 milions d'euros.