Empreses

Arbora & Ausonia aspira a invertir 300 milions en deu anys

La firma fabricant de Dodot, Evax i Ausonia necessita apostar fort per la maquinària d'última generació per mantenir la quota de mercat

Malgrat la crisi de consum, la firma ha baixat les vendes només un 1,5% l'any 2010

Arbora & Ausonia, la companyia fabricant de productes absorbents amb marques tan reconegudes com ara Dodot, Evax i Ausonia, preveu repetir el ritme inversor dels darrers deu anys i destinar 300 milions d'euros a la millora i actualització tecnològica de les seves instal·lacions durant la pròxima dècada.

Glòria Codinas, directora de relacions externes d'Arbora & Ausonia, explica que l'aposta de la firma és una inversió sostinguda a les tres plantes de producció per millorar-les tecnològicament i adaptar-les a la sortida de nous productes. “Nosaltres tenim la vocació de produir aquí i de manera permanent, i aquesta aposta exigeix seguir el ritme d'inversió tecnològica que hem executat els darrers anys”, diu Codinas.

Amb seu a Barcelona, on té les oficines centrals, amb 200 empleats, des dels seus inicis ha cregut en la innovació com a motor del seu creixement. De fet, tot i que avui sembli que els bolquers o les compreses han estat presents al cistell de la compra des de sempre, el cert és que fa només 40 anys que Arbora, l'empresa originària del que és avui Ausonia & Arbora, va treure el seu producte al mercat espanyol i va revolucionar la higiene femenina.

A més, han estat els qui han incorporat millores de producte com ara la compresa ultraplana, que va multiplicar les vendes, i el model superabsorbent per als bolquers fruit d'aquesta preocupació insistent per la innovació. “Hem treballat per oferir el millor producte a base de recerca per a més millorar la qualitat de vida dels consumidors”, insisteix Codinas.

Aquesta filosofia d'empresa és la que, segons Codinas, explica que hagin tingut una baixada continguda de les vendes en un dels pitjors anys de consum de l'Estat espanyol. De fet, la facturació de l'any 2010 va ser un 1,5% inferior a la del 2009. “Malgrat tot hem aguantat bastant bé”, considera Codinas.

Tot i això, Arbora & Ausonia també ha fet accions per compensar la reducció de les vendes via preus i arribar així a un ventall més ample de públic. De fet, ha incorporat una nova gamma de producte amb preus més baixos.

Per a enguany les previsions són que es recuperin les vendes i es pugui reprendre el ritme dels anys anteriors.

Ara bé, malgrat els crus efectes de la crisi sobre el consum, Codinas diu que el que més acabarà condicionant els seus resultats econòmics és la pujada del preu de la matèria primera. El cost de la cel·lulosa de què estan fets bolquers i compreses s'ha disparat amb l'augment de la demanda global i les reiterades puges del preu del petroli.

COMPARTIDA.

La companyia, propietat al 50% de la firma catalana Agrolimen (família Carulla) i la nord-americana Procter & Gamble, té distribuïda la producció de les tres línies de negoci (bolquers Dodot, compreses Evax, Ausonia i Lindor i tovalloletes humides Kandoo) en tres centres de producció diferents. El de Montornès del Vallès (Vallés Oriental)que està dedicat a la fabricació de compreses dóna feina a prop de 250 persones.

La planta de Xixona (Alacantí), especialitzada en la producció de bolquers i a més inclou el centre logístic de la companyia des d'on es distribueix a tot l'Estat i Portugal. Només aquesta disposa de més de 500 persones en plantilla

Els 270 empleats de les instal·lacions de Mequinensa (Franja de Ponent) fabriquen la línia de tovalloletes humides Kandoo.

Cada any, la firma produeix cap a 1.500 milions de bolquers i 1.000 milions de compreses, que es venen només a l'Estat espanyol i Portugal. De tovalloletes, en canvi, se'n produeixen també per a l'exterior. De fet, Arbora & Ausonia és el proveïdor d'aquest producte per a tot el grup Procter & Gamble.

Tot i que es van iniciar en les compreses, el que més ingressos els reporta a la companyia són els bolquers. Aquests representen més del 50% del volum de negoci i només ells copen al voltant del 50% de la quota de mercat a Espanya. Codinas descarta, de moment, estendre a nous mercats els seus principals productes. “No podem assumir ara les exigències d'inversió que suposaria sortir de la península Ibèrica”, diu.

Arbora & Ausonia és la història de la unió de diferents empreses. L'any 1989 la multinacional nord-americana Procter & Gamble, un dels gegants del món de l'alimentació i el consum, va decidir reunir forces i agrupar-se en una aliança empresarial amb la companyia catalana Arbora. I l'any 1998 es va sumar al grup la firma italiana Ausonia.

Facturació

617 M€

Treballadors

1.280

Any de fundació

1968

Arbora & Ausonia Barcelona és un dels centres de treball que el prestigiós institut Great Place to Work ha inclòs en la llista de millors empreses per treballar. La firma creu en les persones com un dels recursos clau del seu desenvolupament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona