Economia

AGRICULTURA

Engreixar un porc a Catalunya és més car

El dèficit de matèries primeres pel pinso obliga a la importació i encareix el producte en 5 euros respecte l'espanyol

Catalunya i l'Aragó són la cinquena regió productora de porcí d'Europa. Aquest sector és un dels més importants en el PIB agrari català, però encara ho podria ser més si reduís la major factura en produir un animal, l'alimentació.

Un estudi presentat ahir a Mercolleida evidencia que el dèficit de producció cerealístic a Catalunya obliga a importar fins el 90% d'aquesta matèria primera. El transport i la feble estructura de compra -que està en mans de grans operadors- acaba repercutint en 5 euros més per animal respecte els porcs produïts a l'Estat espanyol, i el doble respecte a la resta de competidors europeus. S'apunta la necessitat de crear un operador vinculat al sector que en centralitzi les compres de pinso.

El conseller d'Agricultura, Josep Ma. Pelegrí, ha instat el sector a “sumar massa crítica per aconseguir un major posicionament a l'hora de comprar matèries primeres”. El mateix informe revella que la pràctica totalitat de la producció a Catalunya i a l'Estat és industrial, mentre que a la resta de països industrials se n'engreixa fins un 60% en granges.

Mas recepta concentració a les cooperatives

El president Artur Mas també va instar les cooperatives a redimensionar-se per augmentar la seva competitivitat. Durant la cloenda de l'assemblea anual de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Mas es va comprometre a dotar econòmicament, a partir del 2012, el pla de concentració, intercooperació i modernització de cooperatives, aprovat pel Parlament l'abril passat en la llei marc d'agricultura. El president de la federació, Josep Pere Colat, ha remarcat que “dels 8,6 milions pressupostats per enguany, 8,5 ja estaven compromesos pel 2010”. Tot i aquest compromís, Mas ha instat el sector a “aprofitar el diner públic bé, amb l'objectiu que quedin menys cooperatives, però facin millor la feina i aquests diners repercuteixin en la renda dels pagesos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona