Opinió

Copagament sanitari

Estic convençut que la qualitat del nostre sistema sanitari públic és bona i que no té res a envejar a la dels països més avançats. Però el contrapunt és que el dèficit que genera l'actual model és insostenible. La solució no és fàcil, ja que una part significativa dels agents socials i de la població no comparteixen el diagnòstic que el nivell de despesa sanitària és excessiu. Aquesta diferent apreciació de la situació fa difícil que es pugui arribar a un consens sobre les mesures que cal portar a terme.

Comparteixo el diagnòstic que el problema té múltiples causes, entre les quals destacaria la necessitat de millorar l'eficiència i l'excés d'ús inapropiat per part de la població. En els últims mesos s'estan prenent mesures importants que intenten millorar l'eficiència del sistema. En poc temps sabrem si han estat efectives i quins efectes han produït.

El que queda per aprofundir són les mesures per disminuir l'ús inapropiat dels serveis de salut. Darrerament han sortit a la llum realitats que requereixen algun tipus de mesura. Per exemple, no arriba al trenta per cent el nombre de visites a serveis d'urgències que realment són urgències. En canvi, quan hi ha algun esdeveniment esportiu rellevant els serveis d'urgències estan buits. Podríem continuar amb molts més exemples.

Tots els països del nostre entorn tenen implantat el copagament. Podem citar, per exemple, els casos de França, Alemanya i, més recentment, el de Portugal, Itàlia i d'altres. En canvi, al nostre país el tema del copagament es tabú i, de fet, cap partit dels que compten el defensa. Moltes de les crítiques al copagament són raonables, ja que empitjora l'equitat en fer pagar més als més malalts. O bé pot provocar que vagin menys al metge persones que ho necessiten. A més, també es critica que el ciutadà hagi de fer més esforç quan ja paga la sanitat amb altres impostos. Un altre inconvenient és el cost administratiu que genera la recaptació.

En el cantó dels defensors del copagament es diu que l'experiència d'altres països demostra que, si es posa un preu, encara que sigui baix, es redueix l'ús inapropiat per part dels ciutadans. També té efectes beneficiosos en la psicologia de l'usuari quan pren més consciència del cost de la salut. Un altre argument que potser és menys rellevant però que no podem oblidar és que els ingressos redueixen el dèficit del sistema.

Crec que cal prendre mesures de copagament. Això no és una revolució. De fet, una part de la població ja copaga els medicaments. Cal decidir si són quantitats fixes per visita o percentatges del cost. En això hi ha moltes experiències a Europa. També cal preveure els casos en què no hi hauria copagament. En altres països hi ha excepcions com en el cas de les malalties de llarga durada, per exemple.

En definitiva, si volem mantenir un sistema sanitari públic i de qualitat, tard o d'hora s'haurà d'abordar aquest tema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

La plantilla de Lékué a la Llagosta es mobilitza contra el tancament de la planta: “Estem pagant una mala gestió”

La Llagosta
economia

L’Opa del BBVA al Sabadell s’alenteix

barcelona
unió europea

La CE veta l’ús d’un agent químic present en caixes de pizza

barcelona
regne unit

El Banc d’Anglaterra no es deixa arrossegar per la Fed i manté els tipus en el 5%

barcelona

Girona és una de les demarcacions de l’Estat amb més hotels a la venda

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona