Economia

Economia

Primer santuari d'oliveres mil·lenàries a Ulldecona

El museu natural de la finca de l'Arion, on s'han invertit 70.000 euros, obre al públic

Presenten també una guia gastronòmica amb 52 restaurants que cuinen amb oli mil·lenari

El ter­ri­tori del Sénia, la zona fron­te­rera que aglu­tina 27 muni­ci­pis del sud de Cata­lu­nya, el nord del País Valencià i alguns de l'Aragó, és on hi ha la màxima con­cen­tració d'oli­ve­res mil·lenàries del món. N'han cata­lo­gat 4.444 en una superfície glo­bal de 2.070 quilòmetres qua­drats. “A Anda­lu­sia, una de les prin­ci­pals zones oleícoles de l'Estat, en 90.000 quilòmetres qua­drats de superfície només en tenen 35”, expli­cava ahir Jaume Antich, gerent de la Man­co­mu­ni­tat de la Taula del Sénia, l'enti­tat que coor­dina diver­sos pro­jec­tes de desen­vo­lu­pa­ment rural en el ter­ri­tori del Sénia, entre els quals hi ha la pro­moció de l'oli de les oli­ve­res mil·lenàries. Pre­ci­sa­ment, dins d'aquest pro­jecte la Man­co­mu­ni­tat ha acon­se­guit 70.000 euros de la Fun­dació Bio­di­ver­si­tat del Minis­teri d'Agri­cul­tura per con­ver­tir la finca de l'Arion en un museu a l'aire lliure, en el terme muni­ci­pal d'Ull­de­cona. En aquesta finca d'oli­ve­res d'1,3 hectàrees i pro­pi­e­tat de la família Porta Ferré de la Galera es con­cen­tren fins a 35 oli­ve­res mil·lenàries, és a dir, que tenen troncs amb un perímetre supe­rior als 3,5 metres. Des del 2003 ja s'hi podien fer visi­tes fruit d'un con­veni entre el pro­pi­e­tari i l'Ajun­ta­ment d'Ull­de­cona. Ara s'ha donat un pas més i s'ha senya­lit­zat l'espai, s'ha posat una tanca per regu­lar l'accés i s'ha reha­bi­li­tat una casa de camp, pro­pi­e­tat de l'obra social de Cata­lu­nya Caixa, com a cen­tre de recepció de visi­tants.

Segons dades de l'ofi­cina de turisme d'Ull­de­cona, que és on es con­cer­ten les visi­tes, cada any unes 800 per­so­nes visi­ten la finca de l'Arion. Ahir es va fer la pre­sen­tació pública del museu en un acte en el qual també es va pre­sen­tar la Guia gas­tronòmica Oli d'oli­ve­res mil·lenàries del ter­ri­tori del Sénia. Se n'han edi­tat 4.000 exem­plars, una part dels quals són sub­ven­ci­o­nats pel Ser­vei d'Ocu­pació de Cata­lu­nya, i els altres es ven­dran a un preu de 20 euros.

LA XIFRA

3,5
metres
de perímetre ha de tenir com a mínim el tronc d'una olivera perquè es pugui catalogar com a mil·lenària.

‘Mousse' de xocolata amb oli

En els últims anys la Mancomunitat de la Taula del Sénia ha fet un esforç titànic per fer funcionar el projecte oli d'oliveres mil·lenàries. “Tenim un patrimoni únic al món”, va afirmar ahir l'alcalde d'Ulldecona, Celestí Hervás, i sembla que molta gent s'ho comença a creure, ja que actualment ja hi ha vuit molins –sis cooperatives i dos privats– que comercialitzen oli amb l'etiqueta d'oliveres mil·lenàries (unes 12.500 ampolles en total) amb l'esforç que això comporta. “S'ha de certificar, s'han de recollir les olives entre finals d'octubre i principis de novembre perquè la qualitat és millor...”, explica Lluís Porta, del Molí de la Creu. Ell ja fa anys que s'ho creu perquè comercialitza oli mil·lenari des del 2006. I ara s'ho comencen a creure els restaurants de la zona, 52 dels quals formen part de la guia que es va presentar ahir. Els restaurants han inclòs en les cartes almenys una recepta cuinada amb oli d'oliveres mil·lenàries. Hi ha fins i tot algunes postres com ara la mousse de xocolata amb oli d'oliveres mil·lenàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.