Gas Gas vol acomiadar 28 treballadors i que els 77 restants s'estiguin quatre mesos a casa

L'empresa es veu obligada a prendre la mesura per la davallada de vendes i sosté que l'objectiu és fer viable el futur de la planta

Fa un parell de mesos la direcció de Gas Gas anunciava un augment de l'exportació de la producció, amb la introducció en nous mercats com ara l'Amèrica Llatina i l'est d'Europa, per invertir la situació d'estancament de vendes en l'àmbit de l'Estat. La crisi, però, provoca estralls en el sector, i la direcció de Gas Gas ha hagut de prendre mesures més dràstiques, com ara la retallada de la plantilla, per poder garantir la viabilitat de l'empresa.

D'aquesta manera, ahir va presentar dos expedients de regulació d'ocupació a la seu del Departament de Treball a Girona. D'un banda, preveu acomiadar un 30% de la plantilla. En un principi es parla de 28 treballadors, però encara no hi ha cap llista d'empleats afectats. Fonts de l'empresa han indicat que es mirarà de trobar fórmules com ara les prejubilacions per evitar que la situació sigui al mínim de traumàtica possible.

D'altra banda, una altra mesura que la direcció creu indispensable és fer un ERO de suspensió temporal de feina. S'aplicaria durant un any i suposaria que els treballadors que quedessin en plantilla deixarien de treballar quatre mesos cadascun.

Tot i que ja hi ha hagut contactes previs, un cop presentats els ERO a Treball, ara començaran les negociacions oficials entre la direcció i el comitè.

Expedients separats

Segons va explicar la directora dels serveis territorials de Treball, Núria Arnay, cada expedient s'ha presentat de manera individual. El període de consultes per a l'expedient de rescissió de contractes, segons marca la normativa, és d'un mes com a mínim. I el de suspensió temporal, de quinze dies. Tot i això, si les dues parts ho consideren adient, la negociació es podria allargar encara més temps.

Arnay va explicar que no necessàriament els dos expedients s'han d'acabar aplicant. Aquesta és una de les possibilitats que la direcció i els representants sindicals de l'empresa tenen sobre la taula, i s'acabarà de definir en les pròximes setmanes. I, a més d'això, segons va deixar clar Arnay, l'empresa haurà de justificar la necessitat d'aplicar aquestes dues mesures, tal com requereix Treball en tots els ERO.

35 milions
de facturació el 2008.
L'objectiu que s'havia marcat l'empresa a principi d'any era mantenir aquesta xifra per al 2009. En aquell moment el director comercial i de màrqueting, Marc Aranyó, assegurava, en declaracions a aquest diari, que Gas Gas ja era una empresa «sanejada» i que havia superat, amb l'entrada de nous socis a partir del maig de l'any passat, un deute que havia arrossegat en els darrers anys. Pel que fa a les vendes, l'any passat es va arribar a les 7.000 unitats, i amb vista al 2009 l'estratègia de l'empresa era igualar la mateixa quantitat, compensant l'estancament de consum a l'Estat espanyol amb la recerca de mercats nous. Entre altres països, Gas Gas s'ha introduït a Xile, el Brasil, Colòmbia, Argentina i Guatemala, i també en països de l'est d'Europa, com ara Hongria, Eslovènia i Polònia, entre d'altres. A part d'obrir mercats, s'ha reforçat la presència al Japó i els Estats Units. D'aquesta manera, s'ha passat d'exportar un 70% de la producció a un 85%.

De botiga a líder mundial

Josep M. Pibernat i Narcís Casas, dos expilots amb diversos títols europeus, van fundar Gas Gas el 1974. Van començar amb una botiga centrada en la moto tot terreny. L'evolució de Gas Gas va ser meteòrica, i finalment es va convertir en un líder mundial en la fabricació de motocicletes de trial, amb presència en més de quaranta països. Com a equip de competició, el palmarès de Gas Gas és espectacular, especialment en àmbits com el trial i l'enduro, amb un estol de pilots mítics com ara Jordi Tarrés, Jordi Arcarons i Adam Raga. Els darrers anys, però, l'empresa va anar acumulant deutes, i això va obligar a una reestructuració. Casas va decidir vendre's les accions. Ara, Gas Gas és participada en un 49% per Caixa Penedès, un 24% per Pibernat i un 24% per Alta Partners (de capital català), i la resta d'accions són del director general de l'empresa, Ramon Puente.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.