Economia

Empreses

Noves tecnologies

ICG s'obre a Orient i els EUA per créixer més

En tres anys, el 90% dels ingressos de la multinacional lleidatana provindrà del mercat internacional

L'empresa va ser la primera del món a comercialitzar pantalles tàctils com a punts de venda

Ven a grans cadenes del sector comercial i l'hostaleria

“No pretenem ensenyara caminar a ningú, però sí que oferim innovació per fer-ho tot més fàcil”

Andreu Pi, president d'ICG Software, és un home feliç. L'empresa que va crear el 1985 funciona a tot drap i ja és un referent mundial en aplicacions per a tot tipus d'establiments comercials i d'hostaleria a partir de la patent de pantalles tàctils en punts de venda. A més, acaba d'estrenar una espectacular seu central a Torrefarrera, al Segrià, i amplia la seva internacionalització als Estats Units i l'Orient, un dels objectius de la companyia. Per si no fos prou, ICG no necessita, ara per ara, suport financer extern i ha pogut afrontar les seves inversions amb fons propis.

Pi ja té nous projectes al cap. “No els diré, però, perquè som referents en el nostre sector i la competència ens segueix de prop per copiar-nos”, explica mig rient. No obstant això, Pi alerta que el 2012 tornaran a revolucionar el mercat amb productes nous i innovacions tecnològiques. És més, segons el president de l'empresa, “ICG és ara una mitjana empresa, però, en tres o quatre anys, la tindran en compte arreu del món, i d'una manera important”.

El secret d'aquesta empresa lleidatana és de manual: innovació constant i internacionalització, a més d'intangibles com ara la il·lusió i la constància, segons el seu president.

El 2010 va facturar 10,3 milions d'euros i el 60% dels ingressos provenien del mercat internacional. Pel màxim responsable de l'empresa, l'objectiu és arribar a una quota del 90% en dos o tres anys, i deixar el 10% restant per al mercat interior.

Ja són desenes d'empreses i grans cadenes de distribució i venda comercial els clients que usen la tecnologia d'ICG, i també del sector hoteler i de la logística. Pi ho xifra en unes 6.500 unitats de maquinari, i més de 12.000 llicències de programes de gestió empresarial. ICG juga amb dos avantatges clars. D'una banda, les seves aplicacions s'adapten com un guant a qualsevol negoci, per diversitat, facilitat i, sobretot, per l'alta fiabilitat. De l'altra, la segona gran aposta és la de vendre la tecnologia a altres companyies, de manera que moltes empreses usen les patents de maquinari i programari d'ICG sota la denominació d'altres marques. Aquesta estratègia els ha permès arribar a tot el món en un temps rècord. “No pots controlar tot el món, però sí arribar a acords per accedir a grans mercats”, explica Pi. Hi afegeix que “grans marques mundials fabriquen hardware, però no tenen software i ICG els ho facilita tot plegat”. És a dir, l'empresa comercialitza productes estandarditzats: la Hiopos, per exemple, una caixa registradora moderna amb pantalla tàctil que ha estat un èxit mundial, és autoinstal·lable i d'ús molt fàcil, i petits, mitjans i grans establiments l'han adquirit arreu.

Encara un altre avantatge de la multinacional, present ja a més de 50 estats dels cinc continents, és que tant les aplicacions com el maquinari, part del qual el fabrica a Taiwan, l'adapten a la llengua i la fiscalitat de cada lloc. “Així tenim feta una feina de fa anys a la qual molts encara no hi han arribat”, sosté Pi. Els seus programes ja estan traduïts a més de dotze llengües. “No pretenem ensenyar a caminar a ningú, però sí que oferim innovació per fer les coses senzilles i amb fiabilitat”, sentencia.

Museu únic

La seu d'ICG a Torrefarrera disposa de 3.150 m² de superfície i, a més d'oficines, sala d'exposicions, tallers, magatzem i espais d'R+D+i, també s'hi ha habilitat un museu únic, el museu del càlcul, en què es repassa amb un centenar de peces com la humanitat ha sumat, restat, multiplicat i dividit amb l'ajuda de tot tipus d'eines –des de les sumèries i els àbacs, 3.200 i 1.000 anys abans de Crist respectivament, fins a les calculadores més rudimentàries o sofisticades d'avui–, a partir de reproduccions i peces de col·leccionista que Pi ha anat adquirint amb els anys. L'espai s'obrirà a grups reduïts d'alumnes i a visites concertades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Detenen tres pagesos gironins per les destrosses als pous de l’Alt Empordà del mes d'abril

FIGUERES
SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona