Economia

economia

Conflicte de competències que perjudica els criadors de cavalls gironins

La Generalitat estudia l'envaïment de competències en sanitat equina d'un decret llei

Els ramaders no entenen alguns dels tràmits que se'ls demanen

El Departament d'Agricultura manté que el govern espanyol li envaeix competències en matèria de bestiar equí i els criadors de cavalls del Ripollès i de la Cerdanya diuen que això perjudica els seus ramats. El portaveu dels criadors ripollesos, Joan Moret, explica que ells van veure un esborrany del reial decret l'any passat, però lamenta que quan les coses vénen de Madrid ja estan dades i beneïdes.

El sanejament de les eugues que mana aquest reial decret és lesiu per als interessos dels ramaders d'equí gironins i a més injustificat, segons ell. Moret no entén que hagin de treure sang a les eugues que pasturen al Pirineu. “Què busquen? No hi ha brucel·losi com en les vaques, no hi ha pesta equina... què busquen?”, es lamenta. Joan Moret manté que tot plegat ha estat provocat per les pressions d'alguns països europeus com Suècia a Brussel·les respecte als cavalls de sella, perquè no vagin als escorxadors. Com que als cavalls de competició se'ls donen productes per ser més competitius no volen que vagin a parar al consum humà.

Moret recorda, però, que el percentatge dels cavalls de sella que són de competició és molt reduït respecte al total i que, per culpa d'aquests, la majoria de cavalls de sella, amb la nova normativa, hauran d'anar a parar a l'escorxador i les despulles seran destruïdes o bé acabaran com aliments dels animals salvatges dels zoològics.

LA XIFRA

6
són les associacions de criadors del
Pirineu català, agrupades en una federació que les representa.

LA XIFRA

4.700
és el total de caps de bestiar equí
que sumen totes sis associacions de criadors de cavalls del Pirineu.

Massa tràmits per als passaports

Els tràmits per a l'obtenció d'un passaport, amb número ULN, i el xip identificatiu per a cada cavall és una altra de les queixes dels criadors. Diuen que triguen massa temps a fer-los i són cars, entre 70 i 100 euros, mentre que els poltres es venen entre 250 i 300 euros. Tenen, però, ajuts de la Generalitat. Per al 2012, el govern català vol agilitzar aquests tràmits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.