Gran angular

DE MEMÒRIA

Mules, ases i cavalls

Al 1827, de les 12.000-15.000 mules comprades pels empresaris catalans a les 22 fires de bestiar que funcionaven al territori català, només un 25% eren de producció pròpia. La resta eren franceses, comprades quan tenien 6-8 mesos, i, després, alimentades fins als 2-3 anys a Catalunya, especialment, a la Cerdanya i les valls pirinenques

Durant segles, fins al fer­ro­car­ril, el prin­ci­pal vehi­cle de trans­port per terra de per­so­nes i de càrre­gues, a la Cata­lu­nya moderna, han estat les mules. També, en segon lloc, els rucs i els cavalls. Amb alfor­ges, cales­ses, car­ros i car­ros­ses, lli­te­res i altres car­ru­at­ges, com, des de finals del XVIII, les diligències.

El cost ele­vat de la cons­trucció de camins feia impos­si­ble, jus­ta­ment, la gene­ra­lit­zació de l'ús de car­ros i cales­ses amb cavalls, i donava pri­o­ri­tat a les mules, més for­tes i més esta­bles que els cavalls i els ases.

Les mules podien enfi­larse –i bai­xar! - per ter­renys mun­ta­nyo­sos, per camins de bast estretíssims seguint cin­gle­res, i per pen­dents de fins a 60º. A més, la seva ali­men­tació era molt més barata que la dels cavalls, i la seva salut, molt millor. Resul­tat: les mules eren, com serien els automòbils, uns vehi­cles cars. Al 1820, una mula bona podia val­dre tant com una casa amb vinya, oli­ve­res i hort (unes 400 lliu­res cata­la­nes).

Segons Núria Sales, “la mula ha estat durant segles a Cata­lu­nya un dels prin­ci­pals pun­tals de l'eco­no­mia” (L'Avenç, 62, 1983). Car, a més del tre­ball al camp (llau­rar, batre, pujar aigua per regar) i del trans­port de matèries pri­me­res (llana ara­go­nesa, seda valen­ci­ana, cotó gra­nadí) per a la indústria cata­lana, les mules podien ser el motor que fes fun­ci­o­nar far­gues, molins, mines, i que trans­portés els claus i les armes dels Piri­neus , o els papers de la Cata­lu­nya cen­tral fins a la costa cata­lana o fins a ciu­tats de l'inte­rior penin­su­lar, com Madrid.

Després de 1848 i els ini­cis del fer­ro­car­ril, i per bé que la xarxa fer­roviària cata­lana fou, ben aviat, impor­tant (i modèlica, pel seu finançament, i pel seu traçat), les mules van con­ti­nuar tenint un gran pro­ta­go­nisme. Sales n'ha reco­llit les xifres. L'endemà de 1714, el total de mules a Cata­lu­nya s'acos­ta­ria a 23.000. El 1808, en paral·lel al fort crei­xe­ment del segle XVIII, suma­ven unes 71.000. A finals del XIX, les loco­mo­to­res les havien des­plaçat un xic: el total de mules seria de 49.000. Al pri­mer terç del segle XX, a des­grat de l'elec­tri­fi­cació fer­roviària i de l'expansió dels vehi­cles amb motor d'explosió, el parc de mules torna a créixer fins a arri­bar a 80.000 mules al 1936. El fort crei­xe­ment econòmic català d'aquest pri­mer terç de segle pot aju­dar a expli­car aquest feno­men. Després de 1939, el volum dis­mi­nu­eix per diver­ses raons: des­truc­ci­ons, pobresa i, des de 1948, subs­ti­tució per cami­ons, però, el 1970, encara hi hau­ria unes 23.000 mules.

A la Cata­lu­nya moderna, una part impor­tant del parc de mules era d'impor­tació, car la indústria mulaire fran­cesa era molt efi­ci­ent, i la demanda de mules de l'eco­no­mia cata­lana era molt forta. La con­tinuïtat en el temps i el gran volum de les xifres d'impor­tació de mules són un signe clar del dina­misme de l'eco­no­mia cata­lana, fins i tot en períodes que el tòpic defi­neix com d'estan­ca­ment.

Així, al 1827, de les 12.000-15.000 mules com­pra­des pels empre­sa­ris cata­lans a les 22 fires de bes­tiar que fun­ci­o­na­ven al ter­ri­tori català, només un 25% eren de pro­ducció pròpia. La resta eren fran­ce­ses: com­pra­des quan tenien 6-8 mesos i, després, ali­men­ta­des fins als 2-3 anys a Cata­lu­nya, espe­ci­al­ment, a la Cer­da­nya i les valls piri­nen­ques, pri­mer, i més al sud, en una segona etapa. (Vui­tanta anys després, es pot obser­var una certa repe­tició, car la for­mació del dis­tricte de l'automòbil de Bar­ce­lona també es nodri­ria de motors i de patents en bona part fran­ce­sos).

Només en un curt període expor­tem mules a França: durant la I Guerra Mun­dial, car l'exèrcit francès, com tots els exèrcits moderns (com, per exem­ple, el dels Estats Units), neces­si­tava més mules que mai, per mobi­lit­zar els seus efec­tius.

Ara: la forta demanda de mules de l'eco­no­mia cata­lana és pot­ser una clau expli­ca­tiva de l'alta qua­li­tat d'algun del seus pro­duc­tes. Així, per exem­ple, el 1784, el rei Car­les III d'Espa­nya va rega­lar gua­rans cata­lans a George Was­hing­ton, rama­der i pri­mer pre­si­dent dels Estats Units. Aquests gua­rans, ases des­ti­nats a aco­blar-se amb eugues per fabri­car mules, dona­rien uns molt bons resul­tats. Tota la con­questa del Far West n'és tes­ti­moni.

‘Imported Mammoth'

El 1819 un granger de Mount Sterling (Kentucky) va comprar a Vic (Osona) un guarà semental de grans qualitats reproductores, d'1,6 m d'alçada, que seria anomenat Imported Mammoth. El va vendre a una granja de producció d'ases de Charleston (Carolina del Sud). Es diu que és a l'origen de la raça asinina catalan-american. De fet, als Estats Units, les importacions d'ases i de guarans catalans van continuar: 82 ases el 1880-81, 500 el 1882-89, 125 el 1902-10. Però les exportacions catalanes (i, especialment, vigatanes) de sementals es van dirigir, també, a França, Gran Bretanya, Alemanya, Itàlia, Canadà, Mèxic, Cuba, Brasil, Xile, Austràlia, Índia, Àfrica del Sud i Algèria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.