Opinió

EDITORIAL

Llogar habitatge si no es pot vendre

Els preus de l'habitatge estan, després de quatre anys de descensos, un 30% per sota dels màxims del boom immobiliari, però a Catalunya hi ha uns cent mil habitatges per estrenar i el nombre de constitució d'hipoteques marca mínims històrics. Hi ha qui considera que aquesta situació mostra clarament que els preus encara han de baixar més, perquè l'abaratiment real és inferior en haver baixat la renda disponible dels clients potencials, però descensos més grans tampoc assegurarien una reactivació del sector perquè el principal problema no és en l'oferta sinó en la demanda. No només per una taxa d'atur molt alta i unes retallades salarials que redueixen la capacitat de compra dels que tenen feina, sinó també perquè aquests no s'arrisquen a fer una inversió gran immersos en una crisi llarga que temen que també els acabarà afectant. I, sobretot, perquè la poca demanda solvent que hi pugui haver topa amb el fet que les entitats financeres continuen restringint el crèdit i el destinen a anar buidant l'estoc que han acumulat a causa dels crèdits fallits.

En aquestes condicions, de poc serveixen mesures com la rebaixa temporal de l'IVA per la compra d'habitatge nou aplicada pel govern socialista, o la promesa de reinstaurar la desgravació en la declaració de la renda feta pels populars. Mentre no afluixi la crisi econòmica i torni a fluir el crèdit, el lloguer és la solució, tant per als propietaris d'habitatges que no els rendeixen gens i que es resisteixen a vendre amb l'esperança que el mercat tornarà a pujar aviat, com per a les famílies que no els poden comprar.

Bones notícies en un marc advers

El creixement econòmic avança a pas de tortuga, l'increment de l'ocupació encara no millora i els mercats castiguen la borsa en vista de qualsevol moviment en fals. Això és cert, i no hi ha gaires novetats respecte als darrers mesos. Però també hem de parlar d'alguns fets i tendències que estan passant en l'economia catalana. Sense anar més lluny, aquesta setmana s'ha tancat la Fira Internacional de la Maquinària Tèxtil (ITMA), organitzada per Fira de Barcelona, amb uns resultats espectaculars. L'esdeveniment s'ha tancat amb la participació de 1.400 expositors -la majoria, internacionals- que han portat més de 100.000 visitants en un certamen llarg, del 22 al 29 de setembre. Aquest macrosaló, una de les fires industrials més importants del món, ha deixat 800 milions d'euros en economia induïda al nostre país. Malgrat aquestes xifres de rècords, caldria recordar que la cita no ha tingut la presència del ministre d'Indústria estatal, cosa que fa pensar. L'esdeveniment ha comportat obtenir una ocupació hotelera del 100% a Barcelona i rodalies, i Fira de Barcelona ha hagut de contractar més de 150 cuiners i 250 cambrers de reforç. Sens dubte és una bona notícia per a l'economia catalana i per la imatge positiva que s'ha donat als milers d'assistents. Aquesta setmana també hem conegut les xifres de la química tarragonina, que han estat bones i han arribat als nivells de producció de l'època precrisi. Així mateix, en les pàgines de la secció Empresa també parlem de Staedtler, la multinacional alemanya arxiconeguda pels llapis i retoladors, que ens explica que la firma instal·larà el centre logístic per al sud d'Europa a Castellbisbal (Vallès Occidental). No tot és negatiu, també hi ha bones notícies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.