Economia

Pujant en vertical

El rebot als mercats borsaris continuarà, però és poc probable que sigui a aquesta velocitat

Tot arriba: el mercat trenca nivells rellevants, encara que és cert que ho està fent molt ràpidament i, sobretot, de manera vertical. Actualment, en el cas del selectiu de la borsa espanyola, Íbex 35, es veuen nivells per dalt que poden actuar com a resistència, en els 9.274 punts i, tot seguit, en els 9.490 punts. A mitjà termini, entre desembre i març, es creu que l'Íbex 35 se situarà entre els 9.500 i els 10.000 punts.

En el cas de l'Eurostoxx 50, la resistència més propera es troba en els 2.510 punts, un cop superats els 2.454 punts. Ja s'és molt a prop... i els analistes proposen col·locar un estop en els 2.380 punts per defensar els guanys. A mitjà termini, es veuen nivells de l'Eurostoxx 50 en els 2.500 punts (desembre) i els 2.600 punts (març del 2012). Això, però, no és possible –o almenys no és sa– que es faci sense parar, perquè algun moment de respir s'ha de tenir, i hi haurà presses per als beneficis. Si més no, aquest és l'efecte de la reunió de l'eurogrup de dimecres passat.

Tan bé ha estat el pla per a aquest rebot? El millor, la decisió final de recapitalització de l'Autoritat Bancària Europea (EBA, en les sigles amb anglès) –molt menys esforç per als bancs, que no hauran de fer ampliacions de capital–; l'acord sobre el quitament del 50% a Grècia, i el nombre de més d'1 bilió per al fons de rescat. I també que el BCE continuarà donant-hi suport. Els dubtes són que falten molts detalls, però tampoc no es pot esperar que es prenguin gaire temps. A més, falten altres acords destinats a millorar la governança i la unió fiscal, i el 3 de novembre vinent tindrà lloc la reunió del G-20, de la qual podria sortir un acord perquè l'FMI, amb l'ajuda de països emergents, aporti més capacitat al fons de rescat europeu, la qual cosa seria potencialment bona per als mercat, i fins ara no ha estat descartada.

Pot continuar el rebot? És poc probable que ho faci amb aquesta verticalitat, però cal fer ressaltar que mentre l'Íbex 35 i l'Eurostoxx 50 han esperat el resultat de la reunió de dimecres en bandes acotades en les últimes setmanes, el sector bancari, que ha sortit beneficiat per la decisió final de l'EBA, està encara entre un 12% (els espanyols) i un 40% (el pitjor francès, Société Générale) per sota dels nivells de juliol, mentre que l'Íbex 35 i l'Eurostoxx 50 se situen entre un 8% i un 9 % per sota d'aquests nivells. Això es justifica en una bona evolució des del juliol dels sectors més defensius, com ara l'alimentació i la farmàcia. Cal pensar que els bancs, amb un pla clar i sense necessitat d'ampliacions de capital urgents o significatives, poden mantenir la força del mercat. Sorprenen les cícliques (relativament) en el seu moviment d'acompanyament als bancs. No es veuen directament afectades per les decisions de dimecres, però demostra fins a quin punt s'havia descartat l'escenari recessiu.

Hi acompanya el volum? El volum de l'Íbex 35 va baixar al setembre, i a l'octubre s'està reduint respecte al mateix setembre, si bé les últimes tres sessions ha anat creixent fins a arribar divendres a la seva mitjana mensual. En l'Eurostoxx 50 també s'ha reduït des de començament d'octubre respecte al mes anterior, en què es va reduir igualment en comparació a l'agost. Les dues últimes sessions es va incrementar, especialment dijous, i ara supera la mitjana mensual. En l'S&P, el volum també ha crescut les dues últimes sessions i va sobrepassar la mitjana mensual aquesta setmana.

A les carteres europees, es redueix el pes dels bancs espanyols (BBVA i Santander) i pugen el de BNP i Deutsche Bank, per reflectir que són els que se n'na sortit més bé, de les decisions de l' EBA i després del comportament més bo dels dos primers bancs des del juliol. A l'Íbex 35, a banda de Santander i BBVA, que poden tenir una evolució positiva, agraden dos títols més cíclics que encara tenen valor: IAG i Arcelor Mittal. El cas és que Arcelor Mittal ha tingut un fort rebot des de mínims, però s'espera que la presentació de resultats del tercer trimestre allunyi incerteses a mitjà termini. Fora de l'Ibex 35, alerta amb NHH. S'és positiu després de l'acord amb HNA, que redueix els riscos financers i s'està sent molt prudent en les estimacions de resultats futurs, és a dir que s'hi veu potencial, amb un risc financer molt menor.

Nicolás Fernández és director d'anàlisi del Grup Banc Sabadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.