Economia

economia

Falta capital a set de cada deu empreses alimentàries

La FOEG i UGT avancen un estudi fet a 196 empreses del sector en el territori comprès al voltant de l'eix transversal, Bracons i la C-17

Seixanta empreses gironines participen en el projecte

Un 68,3% de les empreses catalanes del sector de l'alimentació ubicades al voltant de les infraestructures com l'eix transversal, Bracons i la C-17 –autovia que uneix Barcelona amb Ripoll– necessiten capital per fer inversions, créixer i generar ocupació. Aquesta és una de les primeres conclusions que s'extreuen de l'esborrany de l'Estudi per l'anàlisi i detecció de necessitats en el sector alimentari, que va presentar ahir al matí conjuntament la FOEG i la UGT a Girona.

David Hugas, secretari general de la FOEG, va destacar la manca de liquiditat que hi ha en les empreses i que aquestes necessiten “que el diner hi arribi”. En aquest sentit, va destacar que el 38,3% de les 196 empreses entrevistades necessiten capital per circular, un 21,7% necessiten capital per exportar i que un 10% en necessiten per finançar els deutes. “Hi ha moltes traves per exportar i en canvi, els productes d'altres països entren fàcilment”, va assenyalar Hugas. A més, el secretari general de la FOEG va afegir que en el territori que comprèn l'estudi, hi ha molts polígons industrials que no tenen banda ampla perquè a les operadores els surt rendible i que, a més, moltes de les infraestructures viàries estan en un “estat lamentable”, la qual cosa dificulta encara més la situació a les empreses.

Per la seva banda, Dolors Bassa va destacar que l'esborrany presentat ahir se centra en un territori, on es creu que “la indústria agroalimentària es pot desenvolupar”. Segons Bassa, el sector agroalimentari té com a punts forts ”una recessió moderada” i que “genera marca i qualitat”. Per contra, Bassa va afirmar que una de les febleses més importants d'aquest sector és la manca de formació. En aquest sentit, va insistir que a les comarques gironines no existeix cap cicle formatiu de grau inicial en aquesta matèria i que, en grau mitjà, només hi ha un a la Garrotxa d'agropecuària, i tres més al Baix Empordà, Girona i Ripoll sobre pastisseria i forneria. A més, va recordar que s'ha passat dels 93 estudiants de tecnologia d'alimentació del 2003, a només 30 estudiants, en l'actualitat.

LA FRASE

La manca de formació és una de les febleses més importants
Dolors Bassa
Secretària general de la ugt a les comarques gironines

LA XIFRA

60
empreses
i 250 treballadors de les comarques gironines participen en l'estudi que es va iniciar a principi d'any.

“Exemple de treball” en equip per avançar

El secretari general de la FOEG va destacar que el projecte dut a terme conjuntament amb la UGT demostra que a “Catalunya som capaços d'asseure'ns i treballar tots en el mateix sentit”.

Nou entitats s'uneixen en el projecte

El projecte inclou, a més de la FOEG i la UGT, nou entitats com la Cambra de Comerç de Lleida, el Consell Empresarial d'Osona, el Consell Comarcal del Vallès Oriental o la Federació Agroalimentària.

Embotits Caula i La Fageda, en les jornades de Girona

Dins les jornades específiques que pretenen treballar els eixos que es consideren fonamentals en el sector, ahir es va celebrar a Girona una jornada sobre cohesió social, igualtat d'oportunitats i condicions laborals amb l'exemple de l'empresa embotis Caula, que ha tret una línia nova destinada a fer embotit halal, o el cas de La Fageda, per explicar els casos d'integració completa de disminuïts psíquics i malalts mentals a través del treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.