Economia

equipaments

Els veïns de Sant Jaume de Llierca fan una acampada contra la planta de triatge

No estan d'acord amb la instal·lació perquè creuen que la recollida selectiva porta a porta és molt millor

No descarten altres accions reivindicatives

L'associació de veïns del pla de can Coma de Sant Jaume de Llierca van iniciar ahir una acampada reivindicativa contra la planta de triatge de deixalles que el Consell Comarcal de la Garrotxa vol instal·lar a les finques de can Coma de Baix, al pla de Politger, “en l'últim terreny agrícola que hi ha al municipi”, segons asseguren els veïns. L'acampada –“si hi ha prou gent la farem durar tota la setmana”– s'està fent precisament al mateix pla de Politger. S'han organitzat diferents actes, entre els quals hi ha un mercat d'intercanvi, concerts, ball i festa, un dinar popular, teatre i debats. Precisament ahir a la tarda es va fer una xerrada sobre reciclatge amb representants dels Maulets, de l'associació de veïns i fins i tot un especialista que treballa en una planta de reciclatge.

L'acte també va servir per iniciar una campanya informativa sobre el reciclatge. “Pensem que una planta d'aquestes característiques no és necessària ni a Sant Jaume ni enlloc”, va assegurar la portaveu del col·lectiu, Leonie Visser, que va explicar que el projecte inicial de la planta és que sigui un edifici que ocupi tres hectàrees i faci nou metres d'alçada per tractar “40.000 tones anuals”. Tant Visser com el portaveu dels naturalistes, Carles Santaeulària, que ahir era a l'acampada per donar suport a la reivindicació, temen que “la planta servirà per reciclar també els residus d'altres comarques”. “Des que es va iniciar el pla de gestió comarcal l'any 2008, aquesta planta s'ha intentat instal·lar en diferents indrets de la comarca sense èxit. Ara ens toca a Sant Jaume”, van dir.

Visser i Santaeulària pensen que abans que una planta de triatge és molt millor la recollida porta a porta com ja estan fent altres municipis de les comarques gironines i amb “molt d'èxit”. La recollida porta a porta és un sistema que implica un triatge previ en origen i, segons Visser i Santaeulària, estalviaria la construcció de plantes com la projectada al pla de Politger.

L'Ajuntament de Sant Jaume no posa en dubte la necessitat que la Garrotxa disposi d'aquest equipament comarcal, segons ha anunciat en diverses ocasions, però no el vol en terreny rústic –com està previst–. Des del punt de vista del consistori s'haurien d'aprofitar uns terrenys de zona industrial.

L'oposició a la planta es va vertebrar l'any passat amb la creació d'una plataforma. Si l'acampada no dóna fruit, el col·lectiu no descarta organitzar altres accions i una d'aquestes podria ser “tallar alguna carretera i així fer-nos sentir més”, diuen.

LA FRASE

Creiem que la planta servirà també per reciclar residus d'altres comarques de la demarcació
Leonie Visser
Portaveu dels veïns

LA XIFRA

40.000
tones
anuals es tractaran a la planta de triatge, segons la previsió del Consell Comarcal de la Garrotxa.

El gener es va fer una consulta popular

La planta de triatge de la Garrotxa es va sotmetre a “examen” el gener passat. Una consulta popular, organitzada pels mateixos veïns i sense el suport de l'Ajuntament, va demostrar que els veïns no volen la instal·lació de la planta de triatge de deixalles a la zona.

Dels 280 veïns del municipi que van participar en la consulta, més d'un 91% van optar pel vot d'oposició a la planta de triatge de residus. El no va rebre el suport de 257 vots, només vuit veïns van optar per votar a favor de la instal·lació de la planta, hi va haver nou vots nuls i sis en blanc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.