Economia

Barcelona negocia esgarrapar més diners de la taxa turística

La Generalitat podria cedir a l'Ajuntament de la capital catalana el 40% de la recaptació del tribut enlloc del 25% previst inicialment

Una part d'aquests recursos seran per costejar serveis com ara neteja o seguretat

De la mesura en si, poc o res a dir. Ara bé hi ha aspectes sobre com s'aplicarà, que grinyolen, i, per tant, caldrà asseure's i parlar-ne. Per això l'Ajuntament de Barcelona ja està en converses amb la Generalitat, per aconseguir que la capital catalana tingui un tractament diferencial a l'hora d'implantar la nova taxa turística anunciada pel govern d'Artur Mas. El punt en el qual no està d'acord el consistori és el percentatge previst inicialment per distribuir els ingressos que generi el tribut (el 75% serien per a l'administració catalana i el 25% restant, per als municipis). La proposta que es fa des de Barcelona és que el seu tram de participació sigui superior, concretament fins al 40%, atenent al criteri que la ciutat suporta un volum d'activitat turística molt intensiu. Una dada il·lustrativa pel que fa a això és que fins al 45% de les pernoctacions que hi ha anualment a Catalunya –15,8 milions– són a la capital catalana.

Durant la presentació ahir de les dades corresponents a la temporada turística del 2011, la tinenta d'alcalde d'Economia i Promoció Econòmica Sònia Recasens va assegurar que ja tenen el compromís del president Artur Mas “de reconèixer l'especificitat de Barcelona”. Alhora, però, va admetre que encara s'han d'acabar de negociar aspectes decisius com quin serà el percentatge final de la taxa que anirà a parar a les arques municipals. En principi es calcularà sobre les pernoctacions que es registrin a la ciutat i, ara per ara, no hi ha ni tan sols una projecció sobre la suma que podria correspondre a la capital. Al conjunt del país, s'estima que es podran recaptar uns 100 milions anuals amb el tribut.

La pretensió de la corporació municipal d'aconseguir una part més substanciosa d'aquest pastís, compta amb el suport explícit de Turisme de Barcelona. El president d'aquest ens, Joan Gaspart, ahir, però, va fer un exercici de funambulisme dialèctic quan, per una banda, va parlar com a empresari per criticar la taxa i, per l'altra, quan es va embolcallar en el càrrec i es va mostrar resignat a acceptar-la. Tot i que va assegurar que els fons que s'obtinguin tindran un caràcter finalista per a promoció turística –“això no és una ecotaxa”, va dir–, es va mostrar d'acord que la inversió també serveixi per sufragar altres projectes –la continuïtat de Ryanair o de la fórmula 1 a Montmeló– que tenen una incidència clara i directa sobre el sector. Des de l'Ajuntament de Barcelona també es té clar que una part de la taxa, ja es veurà quina, ha de servir per finançar serveis municipals que tenen una relació tangencial amb l'activitat turística. La neteja de carrers o la seguretat, en són dos exemples.

Ningú no està a favor de pagar una taxa, però volem negociar com implantar-la
Joan Gaspart
president de turisme de barcelona
El tracte del 75% per al govern i el 25% per als municipis, no es pot aplicar a la ciutat
Sònia Recasens
tinenta d'alcalde d'economia de l'ajuntament de barcelona

Rècord de visitants i pernoctacions

El debat sobre la nova taxa coincideix amb un any, el 2011, que ha estat excel·lent pel turisme a Barcelona. A banda que els 7.450.000 visitants assolits –un 4,4% més que el 2010– són una xifra rècord, també s'han aconseguit uns registres sense precedents en les pernoctacions –15,8 milions–, que s'han incrementat en un 12,5% respecte a la temporada anterior. Per reblar el clau un altre indicador essencial, el de l'ocupació (78,3%), també repunta a l'alça (+3,5%). “En un any molt dolent, Barcelona és una excepció a nivell turístic”, va sentenciar Gaspart. Pel que fa al perfil dels turistes, hi ha hagut una novetat significativa, ja que els nord-americans han passat a ser els més nombrosos al davant dels francesos. Històricament ja havia estat així, però els atemptats de l'11-S van frenar la tendència en sec. També és il·lustrativa la puja hercúlia dels visitants russos (+51,22%), ja que tenen més facilitats administratives per viatjar a Catalunya. Pel que fa a la percepció que tenen els barcelonins d'aquesta activitat econòmica, voreja el 10. Un 94,8% considera que és beneficiosa per a la ciutat, i són majoria els que creuen que és el sector que aporta més riquesa a la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.