Opinió

Reduir el dèficit

Comença l'any amb la notícia que ens acaben d'apujar els impostos sobre el treball fins al nivell que tenen els països del nord d'Europa, per entendre'ns, els més rics i els menys corruptes del món amb el matís que l'Estat espanyol no és precisament ric ni poc corrupte. Evidentment, ningú no està content, sobretot els que depenem d'una nòmina, que som els en paguem els plats trencats. Però a banda d'opinions personals i de tot el que ja està reiteradament descrit sobre els efectes negatius de l'economia d'aquesta mena de mesures, el dubte principal és la seva utilitat.

Segons el govern, “la mesura és extraordinària i temporal i va destinada a eixugar el dèficit de l'administració de l'Estat”. Tots sabem sobradament que des de fa temps l'Estat genera més despeses que ingressos, sobretot perquè el nombre d'aquests ha baixat a causa de l'aturada en sec de l'economia. Si la pujada d'impostos no ajuda a millorar l'estat general de l'economia i, per tant, a pujar els ingressos de manera espontània, o bé comencem a retallar despeses o bé ja ens podem acostumar als impostos nòrdics amb serveis locals.

I com que tots paguem, tots hauríem d'exigir que els nostres diners s'administrin correctament, si no volem que aquests polítics ineptes que tenim ens continuïn enganyant i escurant la butxaca per sempre. Per tant, tot seguit farem algunes propostes:

Per exemple, podem retallar tots els programes de foment de l'emprenedoria, ajut a l'emprenedor, formació de l'emprenedor i tot el que els envolta: quan l'ingenu que vol engegar una empresa descobreix que les retencions com a administrador d'aquesta són del 42%, ràpidament li passen les ganes de tot. I per cert, la retenció no és proporcional al sou: paga igual el que administra un petit negoci i cobra 1.000 euros al mes que el que administra un banc. Si a més, l'infeliç ven alguna cosa a l'Administració ja es pot preparar, perquè no cobrarà mai els seus serveis. En segon lloc, tancaríem tots els aeroports i línies de tren que no utilitza ningú. No importa el que van costar, ja són diners perduts, però si ja no fan servei a ningú no cal posar-hi ni un cèntim més. Em costa moltíssim acceptar que mentre retallen el sous dels metges que ens donen serveis sanitaris o dels mestres que eduquen els nostres fills es gastin més diners a l'aeroport de Lleida Alguaire per portar els esquiadors anglesos a esquiar a Andorra.

Finalment, i molt important, és que es reformi tant la inspecció d'Hisenda com l'exercici de la justícia. No pot ser que els que tenim nòmina paguem per tot i hi hagi frau sistemàtic en molts altres negocis. I ja no parlem només de grans empreses, per posar-ne un exemple. Quants llogaters paguen impostos pels ingressos que reben dels lloguers? Per altra banda, casos com el del Palau, Gürtel, Palma Arena, i altres s'han de jutjar ràpidament, i si els responsables són culpables han d'acomplir la pena immediatament i tornar els imports defraudats.

Si cal prendre mesures, que les prenguin ja i prou d'esperar les properes eleccions (sempre en venen algunes més) perquè contínuament tenim la sensació que els polítics defensen únicament els seus interessos, sense cap mena de respecte per als ciutadans que els mantenim amb els nostres impostos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona