Eines

Innovació, l'explotació amb èxit del coneixement

Les exigències estrictes del mercat fan que les empreses siguin capdavanteres i es diferenciïn per assegurar-se les oportunitats de negoci

La innovació és un fet empresarial que suposa l'avantatge clau de les nacions
Per a les pimes, aplicar la innovació suposa avantatges competitius

Les exigències rígides del mercat fan que les empreses hagin d'apostar per la innovació, per ser capdavanteres i perquè es diferenciïn per tal d'assegurar-se les oportunitats de negoci. I què s'entén, per innovació? Xavier Ferràs, director del Centre d'Innovació Empresarial d'ACC1Ó, ho defineix com “l'explotació amb èxit de noves idees o de coneixement”. La innovació és un fet empresarial que, avui en dia, suposa l'avantatge principal competitiu de les nacions. “El contrari de la innovació és l'obsolescència”, assegura Ferràs. Si les idees no són noves, no arriben al mercat i l'explotació comercial fracassa, aleshores l'empresa no innova i, consegüentment, no esdevindrà més competitiva.

Les opcions que a ACC1Ó proposen a les empreses en aquest àmbit no són poques. En funció de les necessitats de cadascuna, hi ha eines d'assessorament, suport i d'ajut econòmic. Per als projectes col·laboradors, la línia de Nuclis d'Innovació Tecnològica es presenta com la millor opció.

Col·laboració empresarial. El programa de Nuclis dóna suport a grans projectes de recerca industrial i desenvolupament experimental que estan fets per agrupacions d'empreses i entitats. Són projectes de gran magnitud, que generen una R+D+I diferencial i que, pel seu alt risc i cost, difícilment es podrien realitzar individualment. Es tracta del trampolí ideal, doncs, perquè diverses entitats ajuntin les seves capacitats i facin més passos endavant.

És el cas del projecte E3V, amb què es pretén millorar l'eficiència energètica dels vehicles elèctrics. En la realització del projecte hi conflueixen diversos agents, cada un amb la seva aportació, i actuen com a consorci. A l'E3V, els partenaires són diverses empreses i centres tecnològics (Applus+IDIADA, Tecnotrans, Cinergia, IREC i CETEMMSA, de la xarxa TECNIO d'ACC1Ó). S'encarreguen cooperativament d'investigar les línies principals del projecte: la transmissió, la frenada regenerativa, la recàrrega de les bateries i l'aprofitament dels canvis de temperatura. L'objectiu és obtenir resultats que augmentin la durabilitat i el rendiment del vehicle elèctric d'aquí a 2 anys.

Xavier Ferràs indica que una de les finalitats del programa de Nuclis d'Innovació Tecnològica és “generar relacions de confiança entre els agents que vagin més enllà del propi projecte”. L'èxit final també dependrà del fet que el consorci continuï treballant conjuntament més enllà del finançament públic inicial.

Pimes innovadores. Per a la petita i mitjana empresa, l'aplicació de la innovació al seu dia a dia hi aporta avantatges competitius. A ACC1Ó hi trobarà el programa Innoempresa com el millor aliat per fer realitat aquest objectiu. Es tracta d'una eina que ajuda la pime en dos vessants: en el desenvolupament de nous productes diferencials, i en l'adopció del procés d'innovació dins l'estructura de l'empresa.

Durant el 2011, Innoempresa ha donat suport a 83 projectes que generaran una inversió de 24 milions d'euros. Els resultats d'aquests projectes tindran aplicacions directes en diversos sectors, com l'automoció i el transport, la metal·lúrgia i la maquinària, la farmàcia i la biotecnologia i el tèxtil i la construcció.

bioaccez

Polseres innovadores d'Osona

En residències i hospitals s'utilitzen polseres identificatives per als pacients i aquestes ajuden a evitar confusions a l'hora d'administrar-los medicaments o de fer-los proves mèdiques. L'empresa Bioaccez, de Manlleu (Osona) ha ideat, amb el suport del programa Innoempresa, una polsera totalment biodegradable, compostable i que evita al·lèrgies. La polsera porta per nom Kyroband i també disposa d'un xip per a la lectura de dades de l'usuari.

l'apunt

7.000 milions per a l'R+D+I

La Unió Europea destina 7.000 milions d'euros per impulsar projectes d'R+D+I internacionals a través de l'anomenat 7è Programa Marc. El teixit empresarial català té àmplies oportunitats per aconseguir finançament per als seus projectes que, de fet, ja està aprofitant: Catalunya atrau actualment el 29% dels fons que van a parar al conjunt de l'Estat espanyol o, el que és el mateix, el 2% de la subvenció total europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona