Gran angular

Les taronges tornen a la pesseta

Unió de Pagesos ataca de nou els intermediaris i denuncia que els productors de cítrics cobren el gènere tan barat que “es perden amb els decimals de l'euro”

Unió de Page­sos anun­ci­ava fa uns dies a Tor­tosa que els agri­cul­tors del cítric han dit prou. Resig­nats, donen la cam­pa­nya d'enguany per per­duda però anun­cien mobi­lit­za­ci­ons a curt ter­mini (par­len de para­lit­zar el trànsit de cítrics per car­re­tera la tar­dor vinent) si no es pre­nen mesu­res que els asse­gu­rin preus més jus­tos per les taron­ges i les man­da­ri­nes: “No és un avís, és una amenaça”, aler­tava Joan Mon­tesó, res­pon­sa­ble del sin­di­cat agrari a les Ter­res de l'Ebre. Els pro­duc­tors diuen que es tro­ben en “una situ­ació inau­dita” i denun­cien que estan cobrant “preus irri­so­ris”. De fet, tant és així que per tan­car les transac­ci­ons han tor­nat a la pes­seta “perquè amb els deci­mals dels cèntims d'euro ens per­dem”.

Els sin­di­cats, com passa habi­tu­al­ment, car­re­guen con­tra “la gran dis­tri­bució” perquè, asse­gu­ren, “tor­narà a fer el gran negoci a costa nos­tra”. Mon­tesó també s'agafa a un altre argu­ment habi­tual per als agri­cul­tors: “El mer­cat no és trans­pa­rent”, cosa que pro­voca, segons apunta, “que el con­su­mi­dor sap que el quilo de man­da­ri­nes li costa entre 1,99 i 2,40 euros però no sap que a nosal­tres tan sols ens paguen entre 3 i 10 pes­se­tes el quilo”.

Un negoci ruïnós, afirma, si es té en compte que els cos­tos de pro­ducció oscil·len entre els 15 i els 20 cèntims el quilo. Amb aquest pano­rama, si la gran dis­tri­bució és la cau­sant de tots els mals, no hi ha cap canal alter­na­tiu? Qui és aquesta gran dis­tri­bució que pro­voca tanta misèria?

MÓN TAN­CAT.

El con­tacte directe entre pro­duc­tor i con­su­mi­dor és una fita que, de moment, no ha acon­se­guit anar més enllà de plan­tar car­tells a tocar dels camps de taron­gers anun­ci­ant que allà s'hi venen taron­ges i man­da­ri­nes a gra­nel (estampa habi­tual a les car­re­te­res de les Ter­res de l'Ebre). Difícil, doncs, fer créixer el negoci amb aquesta estratègia de màrque­ting que con­fia que el públic vin­gui a picar a la porta de casa per com­prar-te el gènere.

Una solució podria ser que el pro­duc­tor es busqués la vida i, al marge d'inter­me­di­a­ris, provés de posar les seves taron­ges i man­da­ri­nes en les cade­nes comer­ci­als, tant del mer­cat intern com extern, però aquesta sem­bla ser una mala peça al teler perquè el de la comer­ci­a­lit­zació de cítrics és “un món molt tan­cat, difícil d'entrar-hi perquè no deixa de ser un sec­tor molt reduït i no és fàcil donar imatge de solvència i que es refiïn de tu”.

Ho explica Gerard March, cap d'admi­nis­tració de Cítrics Ter­res de l'Ebre, una soci­e­tat inte­grada per una dot­zena de pro­duc­tors que con­reen 600 hectàrees i que arri­ben a una pro­ducció de 16 mili­ons de qui­los (90% cle­men­ti­nes i la resta taron­ges).

Cítrics Ter­res de l'Ebre, que acaba d'inau­gu­rar una pio­nera línia de tri­atge de fruita automàtica amb llum ultra­vi­o­lada, coneix bé les difi­cul­tats del procés de comer­ci­a­lit­zació i, de fet, mal­grat que aspira a aca­bar posant la seva marca al mer­cat, de moment apro­fita els canals de la gran dis­tri­bució. Un dels mem­bres de la soci­e­tat és Gar­cia Balles­ter, cen­tenària i potent empresa valen­ci­ana que té un bon posi­ci­o­na­ment en el mer­cat d'Europa cen­tral: “És una comer­ci­a­lit­za­dora que sí que dóna con­fiança i que està reco­ne­guda.”

A Cítrics Ter­res de l'Ebre adme­ten que no con­tro­lar direc­ta­ment la dis­tri­bució limita a l'hora de posar preu al pro­ducte -“això ja és un altre tema”- però “almenys col·loques la fruita en el mer­cat”. I col·locar la fruita en el mer­cat no és cosa fàcil.

D'una banda, hi ha el mer­cat intern, que és com una uto­pia: “Està tan mat­xu­cat que el gènere pràcti­ca­ment es regala.” Els cítrics de les Ter­res de l'Ebre com­pe­tei­xen amb els de València, Anda­lu­sia (bàsica­ment Sevi­lla) i, coses del lliure comerç, els que es pro­du­ei­xen al Mar­roc (amb una cerca a inter­net n'hi ha prou per tro­bar ofer­tes de l'estil “venem 200 tones de taron­ges del Mar­roc”).

Al mer­cat euro­peu, per la seva part, el pro­ducte es valora més i els preus van una mica més a l'alça tot i les des­pe­ses de trans­port i les comis­si­ons dels inter­me­di­a­ris i de “la gran dis­tri­bució”. Una dis­tri­bució que està en mans de les grans cade­nes comer­ci­als (a l'Estat espa­nyol, Car­re­four, Mer­ca­dona, Eroski, Alcampo i El Corte Inglés con­tro­len al vol­tant del 55% dels ali­ments que es con­su­mei­xen i a Ale­ma­nya el con­trol que tenen mons­tres com Aldi, Edeka o Metro puja fins al 75%).

Un exem­ple de la “gran dis­tri­bució” de frui­tes i ver­du­res a Europa és l'ale­ma­nya Uni­veg Direct Fruit que, amb seu a Bre­men, fa transac­ci­ons en 25 països i té una fac­tu­ració de 3,3 bili­ons d'euros anu­als.

Provar sort a internet

Lligats de mans i peus a l'hora d'acceptar el preu que imposen els intermediaris, alguns productors exploren canals de distribució que donin més rendibilitat.

En aquest sentit, internet es presenta com un aparador òptim per contactar directament amb el consumidor sense pagar peatge. El fet que les taronges i les mandarines siguin fruites que no exigeixen un transport molt curós i que es mantinguin en bones condicions fins i tot un temps després de ser collides ajuda a tombar els impediments que sí que hi ha per distribuir altra fruita més tova i delicada.

A Benifallet Fruits s'hi van decidir l'any passat, però l'èxit ha estat relatiu. Aquesta societat produeix al voltant de dos milions de quilos per temporada i “la gran majoria va a exportació”. Apunten que “l'intermediari se't queda un marge però tu només t'has de preocupar de posar la fruita en una caixa”.

La venda per internet hauria de servir per tenir més presència en el mercat de proximitat però no és fàcil: “En part s'entén perquè es parla molt de valorar el producte proper però sovint ens és impossible competir amb els preus de les cadenes comercials.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.