Economia

El 68 % del consum energètic a Banyeres té caràcter residencial

L'estudi de l'Agència de l'Energia té com a finalitat promoure l'estalvi energètic

Al voltant d'un 68% del consum energètic local, sense comptar la factura industrial, es realitza en les llars particulars de Banyeres de Mariola en vivendes de primera i segona residència, segons es desprén de l'Estudi de Planificació Estratègica que L'Agència Provincial de l'Energia ha lliurat als 79 ajuntaments adherits al Pacte dels Alcaldes, entre els que es troba Banyeres de Mariola.

L'estudi revela que, a banda del consum particular dels habitatges, el 26% del consum energètic es produïx al sector terciari representat per comerços i demés establiments que treballen de cara al públic, mentre que un 6% correspon a la despesa municipal que inclou no sols les dependències oficials, sinó també col·legis, instal·lacions esportives i culturals i totes les dependents de l'Ajuntament.

Quant a la classe de combustible utilitzat, en el sector residencial el major percentatge de consum correspon a l'electricitat (48%), seguit del gas natural (30%), butà (12%), gasoil (9%), propà (2%) i la biomassa (0,30%). Pel que fa al transport privat, el 56 % dels vehicles utilitzen gasoil i el 44 % gasolina. Aquestes dades indiquen que les emissions de CO2 en els sectors analitzats totalitzen 14.244 Tm, corresponent el 51% al sector residencial, 26% al sector terciari, 18% al sector transports i el 5% a l'ajuntament.

Segons ha indicat el portaveu municipal Ramón Albero, «estos estudis seran la ferramenta de treball per als pròxims anys amb l'objectiu que els municipis aconseguisquen la iniciativa europea del 20/20/20, és a dir, el 20% de reducció d'emissions de CO2, el 20% de reducció de consum energètic, i que el 20% de l'energia procedisca de fonts renovables». Altres mesures que figuren en el pla d'acció per a reduir les emissions de CO2 són els plans RENOVE d'electrodomèstics, de calderes i d'aire condicionat; substitució de lluminàries per altres de baix consum i la col·locació de doble envidrament en finestres, mentre que en l'àmbit del transport caldria fomentar l'adquisició de vehicles eficients, l'ús compartit i correcte del vehicle o el manteniment periòdic dels vehicles. Dins l'àmbit municipal cal apostar per la substitució de lluminàries de baix consum, instal·lació de vàlvules termostàtiques en radiadors, detectors de presència, substitució de calderes, instal·lació d'eliminadors de stand-bay, contractació d'energia elèctric verd i la instal·lació de panells fotovoltaics.

Albero ha comentat que, en aquest sentit, l'equip de govern municipal ja ha realitzat en els últims anys algunes actuacions per a la reducció d'emissions de CO2 amb la instal·lació d'una planta solar fotovoltaica en el pavelló exterior del poliesportiu, ha substituït 256 lluminàries de sodi per díodes leds de baix consum en el barri de Mariola i carrers adjacents, o ha iniciat el pla d'estalvi energètic al novembre del 2011 reduint la il·luminació dels accessos a la població i en diversos carrers. Així mateix, seguint les directrius de l'estudi de planificació energètica i a fi d'obtindre estalvis immediats, en breu es procedirà a la instal·lació de vàlvules termostàtiques en radiadors, així com programadors i claus de pas per a la compartimentització de zones als edificis del col·legi Alfonso Iniesta i l'Escola Infantil l'Escoleta, estant previst continuar amb les mesures d'estalvi de manera progressiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.