La sequera surt cara
PÈRDUES ·
El sector del cereal xifra en 300 milions d'euros les pèrdues provocades per la sequera i demana ajudes al govern
Altres sectors agrícoles també preveuen conseqüències negatives per la inusual absència de pluja
No plou pràcticament des del desembre, i l'agricultura catalana ja nota els efectes d'un hivern que, segons el Servei de Meteorologia de Catalunya, és el més sec des que se'n recullen dades. És a dir, el més sec des del 1914.
El sector del cereal és el més afectat. Al Segrià ja donen per perdut entre un 70% i un 80% de la producció de blat i ordi. Si no plou en abundància en quinze dies, també es perdrà la collita de l'Urgell i la Segarra. Al Solsonès, Berguedà i Vallès encara tenen un mes de marge.
Els pagesos s'estiren dels cabells perquè precisament aquest any es donaven unes bones condicions als mercats internacionals del cereal: s'ha disparat la demanda a la Xina i els països emergents, i el blat viu un moment dolç a la llotja de Chicago, on es fixa el preu mundial. El blat català, però, no podrà aprofitar aquesta oportunitat. Unió de Pagesos xifra en 300 milions d'euros el que es deixarà de guanyar a causa de la pèrdua de producció. El sindicat ha demanat al govern que surti al rescat com ho va fer en la sequera del 2005, amb compensacions fiscals, i que posi fil a l'agulla a una reforma de les assegurances agràries per cobrir de manera efectiva sequeres com la d'enguany.
Els productors de blat no són els únics afectats per la sequera. Els ramaders hauran d'anar a buscar el farratge a l'exterior perquè la producció pròpia serà molt baixa. Això, evidentment, encareix els costos. Si continua sense ploure, la ramaderia extensiva del Pirineu també tindrà problemes aquest estiu a causa de la reducció dels prats i les fonts útils per als ramats.
La sequera també pot comportar perjudicis indirectes als agricultors de regadiu. La campanya de la fruita dolça pot veure lleugerament reduïda la producció si es manté la sequedat ambiental durant la primavera: això anirà en detriment de la floració i hi haurà menys producció. Ara mateix, però, els productors de fruita dolça estan més preocupats per la caiguda de preus. S'hi estan trobant els productors de pera, pel gran volum de producció d'aquest hivern procedent de Bèlgica i Holanda.
Els productors de cítrics es veuen perjudicats per la sequera perquè s'incrementa el cost energètic pel fet d'haver de recórrer més del normal a l'aigua dels pous. També tenen aquest problema els productors de fruita seca. Els arbres estan en repòs, però quan els ametllers i els avellaners despertin els productors necessitaran més aigua que altres anys.
Pel que fa a la vinya, els ceps encara dormen i, per tant, no té afectació. La dita sosté que, “per Sant Josep, pàmpols al cep”. Però, alguns anys, la saviesa popular falla.
La sequera ja va malmetre l'oli
Els productors d'olives van ser els primers a rebre les conseqüències de la sequera a finals de la tardor. Es va perdre entre un 50% i un 70% de la producció. “No hem tingut ni la saó habitual del febrer, perquè ha fet pocs dies de boira”, diu el responsable del sector de l'oli d'UP, Miquel Blanch. “Si no hi ha saó, l'any comença malament; confiem, però, que plogui, perquè, si no, afegirem dramatisme a un sector que ja ho està passant molt malament”, explica. Blanch demana una resposta al Departament d'Agricultura a la petició d'ajut que han fet els productors. Les cooperatives han calculat que la falta de collita per la sequera els ha comportat una pèrdua del 75% de la facturació. Reclamen un ajut directe, la millora de l'assegurança del consorci públic Agroseguro –ara només un 10% dels pagesos estan assegurats– i que s'engegui la línia de crèdits bonificats promesa al seu dia.